Интелектуалци: Промените в църквата "Св. Марина" са гавра с народа!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:23 / 18.01.2012Коментари ()5537
© Plovdiv24.bg
Пловдивските интелектуалци официално обявиха подкрепата си за спасението и съхранението на храмове, културни паметници и старини, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Припомняме, че срещата днес в 13:00 часа в галерия "Тракарт" е реакция срещу случилото се в пловдивския храм и културен паметник "Св. Марина", а именно "тапетите" с лика на Исус Христос и Божията майка, които преди време покриха стенописите в митрополитския храм.
 
"Последните промени в интериора на църквата "Св. Великомъченица  Марина" в Пловдив са посегателство не само върху историята и архитектурата, но и към държавността и морала на народа", е част от отвореното писмо до Министъра на културата Вежди Рашидов, подписано от редица известни пловдивски творци като художника Атанас Хранов, писателя Александър Секулов, издателката Божана Апостолова, галеристката Веселина Сариева, художника Емил Миразчиев, галериста, мецената Жорж Трак и други.

В писмото те настояват за сериозна и детайлна проверка в църквата "Св. Великомъченица Марина", както и в другите храмове-културни паметници в пловдивската епархия, в които в момента има ремонти.

"Опасяваме се, че това, което се случи тук, ще се повтори и в другите църкви, част от културното наследство на района и държавата", се казва още в документа.

Интелектуалците питат: Министерството на културата пазител ли е на закона за българската културна идентичност, или е само наблюдател?

Арх. Шилев припомни резултатите вследствие намесата в интериора на църквата още през октомври и ноември миналата година. 

"Старинните стенописи, рисувани около 1930 г., са замазани най-напред с бяла боя, а сега и със зелена, върху която са залепени печатни хартиени колажи. Владишкият трон, изработен 50-те години на 19 век от представители на Дебърската школа, амвонът, както и иконостасите на Св.Великомъченица Марина, Св. Св. Козма и Дамян и други са вече невъзвратимо боядисани в златно. Каменната настилка от мраморни плочки, непокътната от строителството на църквата от 1856 г., е застлана с полиран китайски гранит. Все още прочутият дърворезбован иконостас е непокътнат, но докога ли?", възмущава се Шилев.

Подписи под гражданската подписка за спасение и съхранение на храмовете и културни паметници поставиха всички представители на интелектуалния елит на града, които присъстваха на събитието.




Още по темата: общо новини по темата: 17
05.02.2014 »
02.03.2013 »
15.06.2012 »
19.04.2012 »
12.04.2012 »
20.03.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Intelektualci-Promenite-v-curkvata-Sv-Marina-sa-gavra-s-naroda-321358
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.