Арменците празнуват Коледа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:00 / 06.01.2012Коментари ()4721
© БНТ
Днес арменците празнуват Коледа. Вчера в единствения в Бургаска област арменски храм "Сурп Хач" или "Свети Кръст" беше отслужена тържествена Рождественска служба. В Бургас живеят около 1200 арменци. Арменската църква празнува в един и същи ден и Коледа, и Богоявление.

Арменската Коледа се празнува 12 дни сред повечето християнски народи, а по традиция тържествената църковната служба в бургаския арменски храм "Сурп Хач" започна в късния следобед и към 19 часа Христовото рождение беше възвестено. Семейството на Маргарет и Нишан Шахинян ни посветиха в тайните на арменските коледни обичаи.

Катрин Данаян: "Тогава всъщност се съобщава вестта за Рождество Христово - Бог се роди и един на друг ние си предаваме, накланяйки се, благата вест и съответно казваме отговора. И така от човек на човек ние си разгласяме добрата новина, че се е родил Христос."

Арменците не украсяват елха в църквата, но след края на службата свещеникът благославя присъстващите в храма деца, а те тръгват със запалени свещички да разнасят светлината във всеки дом. Масата в дома на семейство Шахинян беше подредена за очакваните коледари, които прочетоха молитвата за Божия син и заедно с домакините изпяха Коледните песни.

Маргарет Шахинян: "Обредната питка, хлябът, който трябва да има във всяка къща. Сушените плодове, традиционното за нас ашуре или казано на арменски "ануш абур", този сладкиш, който виждате, е коледен, предимно със сушени плодове... Всичко, което виждате на масата, е направено от мен."

И ние, като повечето арменци от по-младото поколение, се радваме, че празнуваме два пъти Коледа, но тайно се надявам в семейството ни да влизат арменци, за да се запазят обичаите, казва Маргарет Шахинян. Съпругът й допълва, че с радост ще приемат и някой като съпругата на брат му, която е българка, но изпълнява арменските обичаи по-ревностно от всички арменци и готви арменските ястия почти като жена му.

Източник: БНТ



Още по темата: общо новини по темата: 154
27.02.2012 »
31.01.2012 »
17.01.2012 »
05.01.2012 »
05.01.2012 »
04.01.2012 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Armencite-praznuvat-Koleda-317999
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.