Опасни условия за труд в "Ален мак" и "Либхер" в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:54 / 16.11.2004Коментари ()996
Работещите в цеха за боя в "Ален мак" и завода на "Либхер" край Пловдив са застрашени от условията на труд. Синдикатите разполагат с данни за силно токсични вещества, употребявани в "Ален мак" и за нискостойностни материали в производството на Либхер, , алармира лидерът на КТ "Подкрепа" Атанас Кръстев, предаде радио Пловдив. В двата завода трябва да се извърши съвместна проверка с Инспекцията по труда за доказване на нарушенията съгласно новия Закон за безопасни и здравословни условия на труд, категоричен е синдикалният лидер.
Според информация на синдикатите в завода на "Либхер" са се подпалили няколко работници, като на един от тях е пламнала косата. Това е станало заради изтичане на газ. По думите на Атанас Кръстев в предприятието вместо безшевни тръби за газта използват с шевове, което създава опасност от изпускане на силно запалителния газ.
В цеха за боя в “Ален мак” има вредни изпарения, които причиняват обриви, а през лятото температурата в помещението достига до 42 градуса, алармират от синдиката. Работниците не са протестирали от страх да не ги уволнят. Както Plovdiv24.com писа, ръководството на козметичния завод предприе масови съкращения и до момента са освободени около 100 служители и работници. Профсъюзите са завели 60 дела за неправомерно уволнение.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Opasni-usloviya-za-trud-v-Alen-mak-i-Libher-v-Plovdiv-3048
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.