Бизнесът скочи срещу вдигането на минималната заплата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:06 / 25.10.2011Коментари ()6664
© Plovdiv24.bg
Бизнесът скочи срещу намерението на правителството за поредно вдигане на минималната работна заплата. Дни преди предложението да бъде обсъдено от тристранката, единият от партньорите - Българската търговско промишлена палата се обяви категорични против.

Месец след като увеличи минималната работна заплата, правителството предвижда втори скок от април догодина с аргумента - по-добри приходи в бюджета. Това обаче ще натовари допълнително бизнеса, категорични са работодателите.

"Заплащането на труда трябва да става за количеството и качеството на вложения труд. Тъй като бизнеса не е социална организация и не смята да изземва функциите на Министерство на труда и социалната политика", коментира Минко Ангелов, член на УС на ХТПП.

От по-високата минимална заплата ще спечелят социално слабите и хората, които в момента работят на минимално възнаграждение. Като болшинството от заетите в чистотата например

Последното проучване на търговско промишлената палата показва, че 70 % от бизнеса у нас е против новото увеличение на работната заплата. Едва 5,6 % от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят чрез съкращения

Ако минималната работна заплата бъде увеличена, работодателите ще искат от правителството допълнително решения в полза на бизнеса. Като например съкращаване срока за връщане на ДДС на фирмите.

Източник: bTV



Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Biznesut-skochi-sreshtu-vdiganeto-na-minimalnata-zaplata-299041
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.