Лидери на квартали в Пловдив призоваха за запазване на етническия мир
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:40 / 26.09.2011Коментари ()7763
© Plovdiv24.bg
За етническа толераност апелираха днес неформалните лидери на четирите пловдивски квартала със смесено население, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Това стана ясно на срещата, приключила току що в Община Пловдив, на която присъстваха и. д. Александър Долев, зам.-кметовете Александър Константинов и Петя Гогова и гл. секр. Борислав Инчев. Поводът за срещата е възникналото напрежение в града след събитията в с.Катуница.

На срещата неформалните лидери акцентираха върху един основен въпрос- "Защо се политизира проблемът, възникнал в Катуница?" и поискаха полицейско присъствие в кварталите със смесено население, докато се потуши напрежението, както и фиксиране на маршрутите за митинги и протести. 

"От 50 години не се случвало такова нещо в Аджисан махала и то заради пришълеца от Румъния-кардараш - Кирил Рашков", възмутен беше Инан Алиев. 

Мехмед Асан беше още по-ясен: "Никой няма нужда от "кървава война".

Според Селим Мехмед, председател на джамийското настоятелство, в случаят с Катуница "толерантността и демокрацията не работеха и за съжаление, законите останаха пасивни".

"Кой, защо и по какъв начин предизвика тази обстановка, за да живеем едва ли не във военно положение. Един чисто криминален случай и ненормалното положение на нещата предизвикаха този хаос. Нека всички етноси и религии да живеем в България по братски", заяви Гюрсел Алиев, председател на сдружението на турците в България и в Пловдив.

И.д кмет Александър Долев, както и заместникът му Александър Констатинов, бяха категорични, че няма да се издават разрешения за митинги и шествия пред и около двете джамии в града. 

Стана ясно още, че служителите на общинските предприятия "Чистота" и "Градини и паркове", неявили се днес на работа заради психозата, създала се в кварталите със смесено население, няма да бъдат санкционирани.



(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 504
13.03.2023 »
12.11.2022 »
23.09.2022 »
03.04.2021 »
02.04.2021 »
02.04.2021 »
предишна страница [ 1/84 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Lideri-na-kvartali-v-Plovdiv-prizovaha-za-zapazvane-na-etnicheskiya-mir-290327
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.