Учени: Детството е белязано върху лицето
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:28 / 15.08.2011Коментари ()6126
Лицето е като книга и историята на човек може да се прочете върху него. Това не е мит, а реалност, установиха учени от Единбургския университет, цитирани от в. "Дейли телеграф".

Според специалистите преживяванията в ранното детство влияят на симетрията на човешкото лице. Лошата или оскъдна храна, болестите, излагането на действието на цигарен дим или на замърсяване, както и други аспекти на трудното ранно детство могат да направят човешките лица по-несиметрични, твърдят експертите.

За целта на проучването специалистите са разгледали внимателно 15 черти на лицето на 292 души на възраст 83 години, участвали в по-мащабно изследване, проследяващо тяхното развитие през целия им живот.

Сред проучваните отличителни белези на лицето били разположението и формата на очите, на носа, на устата и на ушите. Така учените стигнали до извода, че хора, които са имали трудно ранно детство и са живели в по-бедна социална среда, имат по-симетрични лица. Тази връзка била по-силна при мъжете, отколкото при жените. Сега специалистите планират да задълбочат наблюденията си при представителките на нежния пол.

Учените са установили, че промяната на социалния статут в по-късен етап от живота не влияе на симетрията на лицето, нарушена от трудното ранно детство.

Според експертите констатациите им могат да обяснят и защо хората подсъзнателно харесват някой с по-симетрично лице. Симетричните черти подсъзнателно навеждат на мисълта, че човек в ранното си детство не е бил белязан от стрес, което в
последствие няма да му създаде здравословни проблеми и да го направи неблагоприятен партньор за продължаване на рода.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/interesno/Ucheni-Detstvoto-e-belyazano-vurhu-liceto-279244
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.