Организират кукерски празник в Карлово
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:28 / 23.02.2011Коментари ()2034
© Plovdiv24.bg
На 28 февруари 2011 г. в зала "Васил Караиванов" на Община Карлово ще има кукерски празник "Преди Старчовден в Карловско".

Той е организиран съвместно от Фондация Кукери и Община Карлово по два повода: Началото на Сирната седмица и Старчовден в Карловско; Учредяването на Фондация Кукери с цел съхраняване, подпомагане, проучване, представяне и популяризиране на кукерската традиция, културното наследство и свързаните с тях регионално развитие и културен туризъм.

С празненството се открива Сирната седмица и така се връща едноседмичната традиция на отбелязване на Старчовден. Някога старците (кукерите) са раздрънквали хлопките, чановете или звънците в понеделник, сряда и петък. В края на тази седмица, през Сирната неделя, те са излизали маскирани да играят из селищата, за да прогонят злите сили и да осигурят здраве и плодородие за хора, добитък и реколта.

Тази година Сирната неделя се пада на 6 март и тогава кукерите отново ще спазят традицията, като се облекат и излязат в своите селища и гостуват на други места. В съботата преди това в Карлово ще се проведе ежегодният Общински кукерски празник.

Програмата на празненството "Преди Старчовден в Карловско" на 28.2.2011 е следната:

1. Представяне на Фондация Кукери
2. Карловско кукер-ревю: кукерски костюми и стъпки от Карловско
3. Кулинарна изложба-базар с традиционни гозби за Сирни заговезни от Карловвско
4. Изложба-базар с художествени творби на ученици на тема "Кукерите и Сирни заговезни"
5. Разпродажба с благотворителна (кукерска) цел на ястията и художествените творби от двете изложби

Гостите са поканени да дойдат полуофициално облечени на празника, като се препоръчва да включат в облеклото си елементи на кукерски костюми: кърпи, колани, пискюли и др.



Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Organizirat-kukerski-praznik-v-Karlovo-232300
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.