Вижте какво сервираха в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:50 / 11.05.2024Коментари ()6544
Университетът по хранителни технологии в Пловдив и тази година бе домакин на конкурса "Най-умело съчетание на вино и храна“, който се организира в рамките на дефиле "Вино и гурме 2024“ от Съвета по туризъм в града и висшето училище.

Начело на експертната комисия бе проф. Христо Спасов, дългогодишен преподавател в катедра "Технология на виното и пивото“ в УХТ. Нейни членове бяха елитните шеф готвачи Николай Боруков от ресторант "Salt & Pepper“ в Пловдив, Райчо Марков, собственик на ресторант "Паваж“ в "Капана", Явор Захариев, притежател на ресторант "Перфетто“ в София и Екатерина Терзиева, журналист и организатор на винени и кулинарни турове.

Надпреварата беше сериозна, тази година участниците представиха по атрактивен начин полезни ястия, красиви блюда и специални вина, с които се стремяха да допълнят вкусовите усещания. Според доц. Кремена Никовска, организатор на надпреварата, конкурсът популяризира традиционната кухня и българското вино, стимулира винения, кулинарния и културния туризъм и цели да привлече повече гости в Пловдив.

На първо място бе класиран чийзкейк със спанак, биволско сирене и домашно ягодово сладко от фермата на "Иван Ечев“, комбиниран с вино розе от каберне фран на винарска изба "Ноя“. Втори се класира  натурален шоколад с 90% какао, козе сирене, сушени листа от рози, лиофилизирани малини и сладко от зелени орехи на био пекарна "Златното зрънце“. Той беше поднесен с десертно червено вино на винарна "Косев“. Третата позиция заеха млечни перли със зехтин и домашно малиново сладко на Млекарница "Заара“ и вино Тамянка на "Zaara estate“.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Vizhte-kakvo-serviraha-v-Plovdiv-2110244
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.