Пловдивският митрополит Николай се обяви против наредбата на Светия синод за избора на Сливенски митрополит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:54 / 07.03.2024Коментари ()7597
© Plovdiv24.bg
Пловдивският митрополит Николай също се обяви против наредбата на Светия синод за избора на Сливенски митрополит, става известно от негово становище, публикувано на сайта на Пловдивската митрополия.

След като изборът в края на миналия месец беше касиран, Светият синод лиши от право на избор за митрополит свещеници и миряни от Сливенската епархия и постанови митрополитите сами да избират своите събратя.

В сряда (6 март) други двама митрополити - Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий - оттеглиха подкрепата си за наредбата. Йоан беше избран за наместник на престола след смъртта на митрополит Йоаникий, както и за организатор на избора.

"Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи (на Йоан и Григорий - бел. ред.) и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в Сливен на 18 февруари, както е известно", отбелязва Николай, но отчита като грешка, че и той, както е споделил и Ловчанският митрополит Гавриил, са се доверили на доклада на митрополит Йоан и прибързано е гласувал "За" касирането на епархийския избор

Пловдивският митрополит отбелязва още, че в свое писмо до него митрополит Йоан е предложил през април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на епископите. Ето защо, казва Николай, "заявявам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12 март да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24 февруари".

Митрополит Николай предлага да се утвърдят двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, и от тях на 13 март да се избере Сливенски митрополит.


Още по темата: общо новини по темата: 7
19.05.2024 »
19.05.2024 »
29.02.2024 »
28.02.2024 »
11.01.2024 »
10.01.2024 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Plovdivskiyat-mitropolit-Nikolai-se-obyavi-protiv-naredbata-na-Svetiya-sinod-za-izbora-na-Slivenski-mitropolit-2032003
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.