Стефан Цанев: Установяването на едно робство не може да бъде почитано с паметници
Автор: ИА Фокус 08:46 / 25.12.2023Коментари ()8211
©
Той е един от най-светлите умове на България. Писателят Стефан Цанев посрещна екип на NOVA в дома си в Балчик. Именно там той се чувства вкъщи, далеч от шума и суетата на града.

"Като кажа: "Прибирам се у дома", значи съм в Балчик. Взе да ми досажда София и то с нечистотата на улиците, на всичко. Тук хората около мен са ми по-приятни. Тук хората са много приятни, няма човек, който да не ме поздрави. А в София имам чувството, че ако падна, ще ме прекрачат и отминат. Толкова хората са безразлични един към друг", казва писателят.

"Установяването на едно робство в България не може да бъде почитано с паметници. Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да помогне за рухването на комунистическото, което е останало у нас", това каза големият наш поет и драматург Стефан Цанев в интервю за "На фокус" по Нова ТВ.

"Аз по принцип съм против рушенето на паметници, но този мисля, че този трябва да бъде махнат поради нахалството си да бъде най-високият и най-големият. Не може на върха да бъде автоматът, не може оръжието да бъде сюблимното нещо на изкуството. С него се убиват хора и е античовешко. Как може да се издига в култ това. Поне да държеше цвете", допълни творецът.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Stefan-Canev-Ustanovyavaneto-na-edno-robstvo-ne-mozhe-da-bude-pochitano-s-pametnici-1944078
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.