Адвокат от Пловдив: Положително е, че започнахме да коментираме този проблем
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:45 / 14.08.2023Коментари ()5372
©
Когато законодателството се използва за пожарогасител, това не води до нищо добро. Така адвокатът по медицинско право Мария Шаркова коментира пред БНР предложените за скоростно обсъждане стандарти за съдебно-медицинска дейност.

"Положително обстоятелство е, че започнахме да коментираме този отдавна съществуващ проблем с изготвянето на съдебно-медицинските експертизи. След като се запознах с проекта на стандарта по съдебна медицина обаче смятам, че не само няма да се разрешат съществуващите към момента проблеми, а вероятно ще се породи допълнително объркване, защото в този стандарт има изключително много противоречия и дефицити.

Министерството на здравеопазването публикува за обществено обсъждане проекта за медицински стандарт, с който да се регламентират изискванията за специалността "Съдебна медицина". Проблемът с липсата на стандарт за съдебната медицина излезе на дневен ред след случая от Стара Загора с нарязаната 18-годишна Дебора Михайлова. 

Не мога да се съглася, че дейността на вещите лица не е регламентирана никъде, отбеляза още Шаркова.

"Тя е регламентирана, но в една друга наредба, която смятам, че трябваше да е обект на изпълнение и допълнения, вместо да се прави стандарт по съдебна медицина".

Не изглежда, че стандартите са дълго мислени, посочи тя. 

"В този стандарт се съдържат правила  и разпоредби, които изобщо нямат място там. Медицинските стандарти се изготвят на основание Закона за лечебните заведения. В тях трябва да се съдържат единствено правила, касаещи дейността на лечебните заведения и на медицинските специалисти, работещи там.  В такъв стандарт не могат да се въвеждат правила, свързани с вещите лица и експертите в рамките на дейността, възложена им от правораздавателните органи. Те са предмет на уредба на нашите процесуални закони. Недопустимо се смесват тези дейности и това ще усложни още повече дейността на експертите".

Понятията, които се използват в този стандарт, също са неточни, отбеляза адвокат Шаркова.

"Не се отчита обстоятелството, че Законът за съдебната власт делегира на министъра на здравеопазването и на министъра на правосъдието съвместно да изготвят наредба за съдебно-медицинските и съдебно-психиатричните експертизи. Такива наредба съществува от 2011 година. Там са уредени много от дейностите на съдебно-медицинските експерти. По-удачно разрешение на съществуващите проблеми  можеше да се намери с допълнение на тази наредба. Да използваме несъвършени законодателни техники, за да се опитваме да разрешим належащи проблеми, не е най-удачният подход".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Advokat-ot-Plovdiv-Polozhitelno-e-che-zapochnahme-da-komentirame-tozi-problem-1787528
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.