Заради синята зона ликвидират фирми, други откриват, 130 души на улицата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 15.07.2010Коментари ()5387
© Plovdiv24.bg
"Общинска охрана" ЕАД и ОП "Сигма" ще бъдат ликвидирани. Вместо тях ще бъдат създадени две нови общински предприятия - ОП "Охрана и сигнализация" със 165 души щат и ОП "Синя зона, паркинги и гаражи" със 147 служители. Общият брой на заетите ще е 312 души, 130 от досегашните служители на най-голямото общинско търговско дружество ще бъдат съкратени.

Това е част от разработката за новата организация на паркиране, която дойде на мястото на отхвърлената стратегия на бившия вече заместник-кмет Руси Панчев. Предложението вече е входирано в постоянните комисии на местния парламент, очаква се да влезе в зала на сесията в началото на август. Това съобщи заместник-кметът Александър Константинов на пресконференция, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Тъй като като общинско предприятие "Охрана и сигнализация" вече няма да има национален лиценз за охрана, ще бъдат охранявани единствено детските градини и ясли и други само общински сгради. Училищата, които са на делегирани бюджети, сами ще трябва да провеждат конкурси и да си избират охранители. Точно от съкращенията на персонала, зает с тази дейност, идват и 130-те нарочени за уволнение. Не било изключено техният брой да понамалее, ако някое училище помоли общинското предприятие да извършва услугата.

2408 ще са паркоместата в синята зона, ще се въвеждат поетапно, тъй като в момента те са едва 400. Очаква се в началото да има проблеми с гражданите, които са свикнали да паркират където им е удобно.

"Разликата между стратегията на Панчев и новата концепция е, че той предлагаше всичко да се извършва от преструктурираната от ЕАД в ОП "Общинска охрана", която да прелива средства от печелившите си дейности като паркиране и репатриране в охранителната. Според новите идеи печалбата от "Синя зона, паркинги и гаражи" ще постъпва в общината, която ще отпуска средства за дейността на другата фирма, така че всичко да е под контрол", коментира Константинов.

Чл. 11 от правилника на предприятието, от което се очаква градът да печели, гласи: "Не се разрешава отдаване на дейностите и обектите на предприятието под наем, на концесия или участието му в публични-частни партньорства". "Така ще отпаднат всякакви притеснения, че паркирането може да отиде пак в частни ръце, а парите - в частни джобове", коментира кметът Славчо Атанасов

Онзи ден Константинов е изпратил писмо до наемателите на последния останал на частно стопанисване паркинг - до католическата църква, за прекратяване на договора, тъй като всички паркинги ще минат в новото предприятие. При добра воля от страна на съветниците, работата по реализацията на синята зона може да започне още през септември.



(c) ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 265
21.04.2024 »
16.04.2024 »
01.04.2024 »
10.01.2024 »
05.10.2023 »
28.08.2023 »
предишна страница [ 1/45 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Zaradi-sinyata-zona-likvidirat-firmi-drugi-otkrivat-130-dushi-na-ulicata-177558
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.