Юристи от 16 държави ще се обучават как да защитават правата на жените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:01 / 28.06.2010Коментари ()962
© Plovdiv24.bg
Фондация "Български център за джендър изследвания" съвместно с партньорите си NEWW (Мрежа на жените Изток-Запад) и CRR (Център за репродуктивни права) ще проведе сесия на Института за обучение по женски човешки права (WHRTI 2009-2011) в хотел "Тримонциум" утре, научи Plovdiv24.bg.

Двадесет и три юристи от шестнадесет държави ще бъдат обучавани на английски език за водене на дела за защита на правата на жените в областта на заетостта, насилието срещу жените и женските репродуктивни права. Участниците са от Албания, Македония, Сърбия, Молдова, Босна и Херцеговина, Чешката Република, Словакия, Армения, Таджикистан, Латвия, Полша, Украйна, Азербайджан, Узбекистан, Испания и България. От България участие ще вземат шестима юристи.

Това е трето поред обучение, финансирано от Институт "Отворено общество", Глобален фонд за жените, норвежкото Министерство на външните работи и други чуждестранни спонсори. Всеки институт се провежда в четири едноседмични сесии. Четирите сесии се провеждат през шест месеца за период от две години.

Инициативата е уникална за нашия регион, а и в Европа. Организаторите смятат да я разширят по съдържание и обем на дейности, както и с подобни обучителни инициативи в отделните страни, включително и в България.

Преподавателите и фасилитаторите на втората сесия са от Европа и САЩ и сред тях има и представители на Комитета на ООН по правата на човека и на Комитета на ООН за премахване на дискриминацията по отношение на жените.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Yuristi-ot-16-durzhavi-shte-se-obuchavat-kak-da-zashtitavat-pravata-na-zhenite-173635
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.