Първите видеокадри за събития по българските земи не били реални?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:30 / 11.06.2010Коментари ()1976
© ПОТВ
Филмите на Чарлз Нобъл - един от първите европейци, заснели документални събития по българските земи, бяха поставени под съмнение. На конференцията "Митове и истории в България", която се провежда в Пловдив, известни историци бяха скептично настроени около реалността на кадрите на Нобъл, който дори е имал желание да направи възстановка на Съединението.  

Научната конференция е посветена на 125 години от Съединението. Затова и голяма част от развитите темите бяха за събитията през 1885. Дори Георги Радославов докладва за загинали четирима офицери, което оборва досегашното твърдение, че единствената жертва е Капитан Райчо. Беше разгледан и английският журналист Чарлз Нобъл. През 1904 година той обявява, че иска да покани живите дейци от Съединението и да направи възстановка, но кадрите ги няма. Според историците обаче те няма да покажат повече от вече наученото.

На кадрите на Нобъл се обръща внимание, защото са първите живи заснети кадри от края на 19 век по българските земи.  Голяма част от заснетото от Нобъл е след Илинденско-преображенското въстание. Но то не е напълно реално, според историци.


(c) ПОТВ


Източник: ПОТВ


Още по темата: общо новини по темата: 2
11.06.2010 »
10.06.2010 »

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Purvite-videokadri-za-subitiya-po-bulgarskite-zemi-ne-bili-realni-169985
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.