Антимафиоти спипаха 18-годишен хакер атакувал сайтове на банки
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:02 / 03.06.2010Коментари ()2607
© Plovdiv24.bg
Служители на сектор "Компютърни престъпления и интелектуална собственост" при ГДБОП проведоха полицейска операция срещу хакерските атаки към интернет сайтове. В хода на акцията е претърсен адрес в столицата, който киберпрестъпниците използвали, за да атакуват сайтове на банки, застрахователни дружества и  големи търговски фирми.  

Антимафиотите установили, че 18-годишният Д.К. от София е успявал да проникне в базите данни на атакуваните дружества, използвайки позната като SQL Union Injection, която атакува база данни в сървърна компютърна система чрез специфични команди. Той е разбивал пароли за достъп до служебни пощенски кутии, а след това се опитвал да изнудва титулярите с цел получаване на материална облага. Хакерските атаки били осъществявани предимно чрез откриване на пролуки в защитата на сайтовете или пропуски при тяхното изграждане.  

От дома на тийнейджъра е иззета компютърната конфигурация, която използвал за хакерските атаки. Срещу него е образувано досъдебно производство.

Проведената полицейска операция е поредната успешна по неутрализиране  и предотвратяване на  хакерски атаки към интернет сайтове на държавни и частни организации с цел изнудване или компрометиране на граждани и институции. 


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Antimafioti-spipaha-18-godishen-haker-atakuval-saitove-na-banki-167917
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.