Малки пловдивчанчета представиха обичая "българска сватба"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:28 / 23.03.2023Коментари ()1319
Прекрасен спектакъл изнесоха децата от 4 "А“ група в ДГ "Бреза“ в район "Северен“. Той бе посветен на хубавите мартенски празници - Първа пролет и Благовещение.

Малчуганите възпроизведоха обичая "българска сватба“. Показаха традициите от вземането на булката до венчавката и подписването. Всички деца бяха облечени в народен, битов стил. Педагозите старателно бяха подготвили репликите в рими. А родителите изгледаха спектакъла с интерес и усмивки на лицата.

Децата представиха песните "На мегдана сред село, залюляло се хоро“, "Боряно, Борянке“ и танца "Бащи и дъщери“. Танцът бе много вълнуващ, тъй като татковците излязоха на сцената и с голямо желание се включиха в него. Последва майсторско изпълнение на гайда от учителя по музика Драгомир Варимезов.

"Пожелавам свежестта и пъстротата на пролетта да бъдат винаги в душите Ви. Нека дните Ви са изпълнени с прекрасни споделени мигове, слънце, усмивки и сбъднати желания“, обърна се към гости и родители директорът на ДГ "Бреза“ Нели Димитрова.

"Поздравявам малчуганите за чудесно изнесения спектакъл, с който ни показаха всички ритуали около провеждането на една истинска българска сватба. Адмирации за преподавателите и директора на ДГ "Бреза“ за това, че запознават децата с народните традиции и ги учат в спазване на обичаите и съхранение на българския дух“, каза кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев, който беше гост на тържеството.

На събитието присъства и секретарят на район "Северен“ Стайко Танев. И двамата получиха подаръци от директора Нели Димитрова - красиви пластики с пролетни мотиви.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Malki-plovdivchancheta-predstaviha-obichaya-bulgarska-svatba-1610662
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.