Много хора слагат хляб в хладилника, но бъркат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:52 / 16.03.2023Коментари ()80277
©
Правилно ли е да държим хляба в хладилника, за да го предпазим от мухъл за по-дълго време? Отговор на този въпрос дават от Serious Eats, цитирани от "lifestyle.bg". Противно на логиката обаче, мястото му съвсем не е в охладителния уред.

Защо? Заради рекристализацията на нишестето. Може да звучи сложно, но този термин означава нещо относително просто. Пшеничното брашно - основната съставка на хляба, съдържа нишесте.

В естествената си форма нишестето има кристална структура, което означава, че молекулите му са подредени в определена геометрична структура. След като се смеси с вода, за да стане на тесто и се изпече във фурната на висока температура, кристалната структура на нишестето се разпада - нишестето абсорбира вода и става аморфно.

След като хлябът ни е изпечен и изстине, нишестето постепенно се връща в първоначалната си форма - ето я и въпросната рекристализация. С което пък хлябът ни става по-твърд и сух с всеки изминал ден.

Ето и заключението след този кратък урок по физика. Рекристализацията се ускорява, ако държим хляба в хладилника. Най-добрият начин да го съхраним е на стайна температура.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mnogo-hora-slagat-hlyab-v-hladilnika-no-burkat-1601491
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.