Прокуратурата поиска отмяна на акт за местността "Клептуза" край Велинград
Автор: Екип Plovdiv24.bg 19:23 / 02.03.2023Коментари ()6859
© Plovdiv24.bg
Архив
От Върховната административна прокуратура (ВАП) протестират пред Върховния административен съд (ВАС) заповед на министъра на околната среда и водите за защитената местност "Клептуза“ край Велинград, съобщиха от прокуратурата. Прокуратурата иска отмяна на акта на министъра на околната среда и водите.

Със заповед на министъра на околната среда и водите от 22 ноември 2022 година е актуализирана площта на защитената местност "Клептуза“ в землището на град Велинград от 3440 дка на 4048, 415 дка, което е с повече от 680 дка.

"Визираната заповед е издадена по облекчената процедура по чл. 42, ал.6, вр. ал. 5 от ЗЗТ. Този ред се прилага, когато не се променят определените граници на защитената територия. В случая обаче, след като се увеличава площта на защитената местност, то неминуемо се коригират границите ѝ", мотивират се от държавното обвинение.

Прокурор е установил, че при издаването на заповедта на министъра на околната среда и водите са допуснати съществени нарушения. Те са административнопроизводствени, допуснато е противоречие с материално правни разпоредби и несъответствие с целта на закона.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Prokuraturata-poiska-otmyana-na-akt-za-mestnostta-Kleptuza-krai-Velingrad-1586292
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.