Познахте ли кое е това тепе на Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:58 / 25.12.2022Коментари ()8133
Можете ли да познаете кое е това тепе на Пловдив. Снимка от въпросното място е публикувана във фейсбук групата Акция “Фото Пловдив" от Кръстьо Белев, видя Plovdiv24.bg.

Оказва се, че кадърът е направен през август 1941 г. Тепета е едно от най-емблематичните за Пловдив. Става въпрос за Бунарджика. Разликата, която е най-фрапантна и красноречива, е липсата на паметника Альоша.

През годините монументът е предизвиквал и разделял обществото по отношение на това дали да бъде премахнат. Това искат голяма част от пловдивчани, не по-малка част от тях искат той да остане, като спомен от миналото.

Статуята е издигната е през 1954 – 1957 г. от архитектите Борис Марков, Петър Цветков, Николай Марангозов, скулпторите Васил Радославов, Георги Коцев, Иван Топалов, Александър Занков и каменоделците Сашо Спасов, Вълчо Кадийски, Григор Михов. Прототип на статуята е руският войник Алексей Иванович Скурлатов (1922 – 2013).

Така или иначе все още не се е намерил пловдивски кмет, който да доведе неговото събаряне докрай, а с годините това става все по-скъпо начинание, което заради ограничения си бюджет Община Пловдив не може да си позволи.


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Poznahte-li-koe-e-tova-tepe-na-Plovdiv-1508902
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.