Младежи от пловдивски училища мерят сили в коледното състезание на знаещите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:27 / 06.12.2022Коментари ()1075
©
Тазгодишното издание на коледното състезание на знаещите е под надслов "Физиката- игра и наука“. Надпреварата, организирана от клуб "Квант“ – ТУ ще стартира на 9 декември 2022г. от 15ч. в аулата на Технически университет-София, филиал Пловдив, съобщиха от учебното заведение.

В състезанието ще вземат участие три отбора- от ОМГ "Академик Кирил Попов“, от Езикова гимназия "Пловдив“ и смесен тим, съставен от ученици от няколко пловдивски училища.

В първи кръг състезателите ще получат задачи на място, под формата на физичен или химичен експеримент. Те ще разполагат само с една минута за размисъл, преди да обяснят с научни термини демонстрирания опит.

Във втори кръг ще трябва да отговарят на логически задачи от областта на механиката, термодинамиката, оптиката или астрофизиката.

Трети кръг съдържа т.нар.“Рискова задача“, която носи най-много точки при верен отговор, но при грешен те се присъждат на конкурентния отбор.

Състезателите ще бъдат оценявани от компетентно жури, съставено от учени и преподаватели от няколко пловдивски университета. Председател е д-р Стефан Николов- асистент в катедра "Експериментална физика“ в ПУ “Паисий Хилендарски“.

“Квант“ – Технически университет е единственият в България ученическо-университетски клуб на знаещите. Основан е през 2003-та от учителя по физика Васил Базелков и пловдивския филиал на Техническия университет, а идеята му е да покаже на младите хора забавното и интересното в света на науката. Вече 20 години, преподавателят и неговите възпитаници опознават света на физиката, химията и технологиите с помощта на опити, експерименти, астрономически наблюдения и логически задачи. "От малката игра – към голямата наука“ – това е девизът на Васил Базелков, чиито възпитаници са част от българския и световен научен елит.

Очакваме ви на 9 декември в 15ч. в Аулата на ТУ-София, филиал Пловдив на ул.“Цанко Дюстабанов“ 25


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Mladezhi-ot-plovdivski-uchilishta-meryat-sili-v-kolednoto-sustezanie-na-znaeshtite-1486938
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.