Докога в Пловдив ще се дава път само на кръчми и бензиностанции?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:33 / 10.09.2004Коментари ()1427
©
Този въпрос задава Стойо Вартоломеев, собственик на издаделство "Хермес", по повод намерението на областната управа да продаде сградата на ул. "Хр. Г. Данов", в която се намира книжарница "Отец Паисий". Както Plovdiv24.com писа, областният управител Гьока Хаджипетров е обявил търг за продажбата на най-старата книжарница в града, обявявайки я за държавна собственост. Кметът Чомаков оспорва търга в съда. Той е категоричен, че сградата е общинска собственост и областният управител няма право да се разпорежда с нея. Издатели и търговци на книги подготвят протестна подписка, която ще бъде внесена при д-р Хаджипетров.

"От 15 години в този град няма нито една запазена книжарница. Напротив, ­ книжарниците по Главната станаха ресторанти, кичейки се с името на книжарници. Един от примерите е ресторант “Руската книжарница”. Това е голям абсурд и голям парадокс. Всички власти от 15 години по един и същи начин правят приватизации, въпреки че всички политически големци на този град декларират, че Пловдив е културна столица на България, че Пловдив има богата история и че Пловдив е книжовен център.
Мисля, че ако сградите, в които се помещава книжарницата “Отец Паисий”, са наистина държавна собственост, нека държавата да обяви целеви търг ­ този обект да продължава да бъде книжарница. Нека на този търг да се явят хора, които работят в този бранш, за да бъде запазена частицата от онова книжарско богатство, което имахме в миналото," коментира скандалната продажба Стойо Вартоломеев, цитиран от в-к "Марица".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dokoga-v-Plovdiv-shte-se-dava-put-samo-na-kruchmi-i-benzinostancii-1486
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.