Показаха проекта за пробива на Водната палата! Май е като стария, който бе отхвърлен
Автор: Георги Кирилов 11:16 / 20.10.2022Коментари ()14074
©
В сряда, късно вечерта, на сайта на общината се появи и дългоочакваният проект за пробив при кръстовището на Водната палата. Може да бъде видян на адрес https://www.plovdiv.bg/probiv-vodna-palata/. Самото му появяване там отговори на въпроса защо бе толкова потаен и крит дълго време. Оказа се, че новият проект е като стария, само че нов. Нещо като киселото зеле със свинско на Асен Василев, но вкиснато.

Представеният проект, който общината започна и има намерение да изпълни, е един от вариантите, предложен от "Вектор-Бул" в предишния мандат. С леки козметични промени. Ширините на рампите са променени от 4,25 м на 4,50 м. Това е направено заради скорошни промени в нормативната уредба. Премахнато е и кръговото движение на горното ниво заради проблеми при съгласуването с КАТ.

Припомняме, че същият проект бе отхвърлен в мандата на Иван Тотев и вместо него се инвестира 1 млн. лв. в преасфалтирането на двете платна на бул."Цар Борис III Обединител“ от кръстовището на Чифте баня до моста на Марица, изградиха се тротоарите по двете платна и се направи кръгово движение на едно ниво. Което, по думите на председателя на Регионалната колегия на Камарата на архитектите в България - арх. Чавдар Тенев, е оптималното решение.

В качения на сайта на общината проект липсва хидрогеоложки доклад. На въпроса "Копаем ли на сляпо?" отговорът е: "Почти, но се надяваме да няма проблем". Малко несериозно за община като Пловдив, нали? Това само по себе си създава огромна опасност за неизпълнение на проекта в срок и цена. На всеки един етап от работата е възможно спиране с цел препроектиране на конкретна част и респективно увеличение на цената. Със сигурност краят на изпълнение се премества извън мандата на кмета Здравко Димитров.

Самото изграждане е решено с вътрешна конструкция с покривна плоча, фундаментна плоча, вътрешни стени, секантни пилоти и подпорни стени. Методът е открит с разкопаване на бул. "Цар Борис III Обединител“. При липсата на хидрогеоложки доклад, този метод на работа създава огромни рискове за продължително затваряне на ключовия за Пловдив булевард, а кметът, трябва да пали свещи всеки ден при Владиката, да не излезе нещо непредвидено при разкопаването.

В приложеното транспортно проучване ясно е отбелязано, че натовареното движение е по бул. "Цар Борис III Обединител“, не по бул. "Марица юг“. Което обуславя и друг тип решения. Преместване на спирката и друга организация на кръстовището на Чифте баня, ще дадат краткосрочни ползи. Извеждане на движението от Центъра ще реши напълно проблема, но то не се прави с пробив на две нива. Всъщност в този мандат не се започна нито един стратегически за Пловдив обект, имащ отношение към решаване на проблема с трафика.

Старите пороци остават. Бул. "Марица юг“ в тунелната част няма велоалея и пешеходно преминаване. Не може и да има - ширината на пътното платно при пробива е 7 метра или 2 платна по 3,50 м. Минималният светъл отвор на съоръжението също е 3,50 м., позволяващ преминаване на леки автомобили и бусове.

Отводняването - една важна за правилното функциониране на съоръжението част, е решена с изграждане на помпена станция с 3 /три/ помпи. Две работещи и една резервна. Това е единственото работещо решение при положение, че се слиза под нивото на канализационната мрежа. Но създава и много рискове при съоръжение с обща дължина от 430 метра. По всичко личи, че отводняването ще е само от северната страна на пътя. Сградите от юг ще трябва да помислят за допълнителна хидроизолация. Но пък зам.-кметът Пламен Райчев в интервю каза, че ако паднат, то общината ще ги възстанови. Това би трябвало да е някакво успокоение. Всъщност, само заради тези си думи, този непловдивчанин трябва да се раздели с поста си!

Не се вижда и решение за имотите, попадащи в обхвата на проекта. По всичко личи, че за западната част, тъй наречения Етап II, ще трябва да се премине и процедура по ПУП. Едва ли ще се заобиколи и съгласуването с НИНКН и то не заради една ограда, тя може и да бъде преместена. Всъщност Пловдив е повече от една ограда, но правилата са си правила.

Всичко това поставя въпроса, защо е това бързане, при положение, че няма готов със строително разрешение проект. Има да се извърви дълъг път със съгласувателни, разрешителни и опознавателни терена процедури. Ясно е, че това не е и проект за един мандат и рязане на лента следващия септември.

Всичко изглежда като във филма "Да обичаш на инат“, в случая "Да мразиш на инат“!

Plovdiv24.bg очаква и с готовност ще публикува становищата на КАБ, САБ и КИИП и други организации по публикувания от община Пловдив проект https://www.plovdiv.bg/probiv-vodna-palata/.



Още по темата: общо новини по темата: 264
13.07.2023 »
11.07.2023 »
07.07.2023 »
06.07.2023 »
05.07.2023 »
23.05.2023 »
предишна страница [ 1/44 ] следващата страница

Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Pokazaha-proekta-za-probiva-na-Vodnata-palata-Mai-e-kato-stariya-koito-be-othvurlen-1434048
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.