Празнична заря уплаши украинците в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:12 / 05.07.2022Коментари ()19271
©
Вчера се състоя празникът на пловдивския гарнизон. Той се отбелязва за втори път,  след като миналата година честването му беше възобновено. Краят на празненствата бе финализиран с тържествена заря, продължила няколко минути.

Именно тази заря уплаши част от украинската общност в Пловдив. За това става ясно от специализираните страници във фейсбук за подпомагане на украинските бежанци в града. 

Украинци пишат, че много са се стреснали от фойерверките за военния празник. Деликатно уточняват, че са много благодарни за гостоприемството, но такъв вид празненства им напомня за ужасите на войната. Те също така правят предложение - цената на разходите за фойерверките би могла да помогне на българи за лечение или за друга подкрепа.

"Зарята, въпреки че бе красива, беше дълга и страшна. За съжаление този, който не е усетил войната върху себе си, не е в състояние да те разбере", пишат украинците.

В дискусията на украинците се включват и български граждани, които подкрепят написаното с мнения от рода на "Не сме изключително примитивен народ с нашите празненства за всички поводи с фойерверки".

Не всички украински граждани в Пловдив обаче са на това мнение. Част от тях казват, че когато човек е на гости, той трябва да общува тактично с домакина и да се отнася уважително към пространството, начина им на живот и неговите правила. 

Също така допълват, че хората си живеят, забавляват се и  празнуват и не е редно да се адаптират към бежанците.

"Ние сме гости в тяхната държава, а не те в нашата", казва украинката и слага край на дискусията.

Plovdiv24.bg припомня, че вече една празнична заря бе отменена не заради украинците ,а заради домашните любимци. Със заповед на кмета на Пловдив Здравко Димитров бе отменя новогодишната заря. По този начин градът под тепетата подкрепи инициативата на фондация "Четири лапи“,

Тогава също така кметът апелира гражданите да не използват или поне да ограничат използването на пиротехника и фойерверки в честванията за Нова година.


Още по темата: общо новини по темата: 4446
15.05.2024 »
06.05.2024 »
04.05.2024 »
29.04.2024 »
29.04.2024 »
20.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Praznichna-zarya-uplashi-ukraincite-v-Plovdiv-1300079
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.