След 13 години окончателно оправдаха пловдивски лекари, обвинени за смъртта на пациентка
Автор: Цвети Тончева 09:04 / 30.06.2022Коментари ()7936
©
Борис Кузманов
Окончателно оправдаха пловдивските лекари д-р Борис Кузманов и д-р Христо Кунчев, съобщи за Plovdiv24.bg адвокат Стефан Левашки. Делото се е гледало днес във Върховния касационен съд, който се произнася за трети и последен път по това дело.

Така, след 13 години казусът е решен окончателно в полза на д-р Кузманов, за когото се знае, че е син на бившия ректор на Аграрния университет в Пловдив професор Йорданка Кузманова и племенник на съпругата на президента Петър Стоянов - Антонина Стоянова.

Двамата пловдивски лекари бяха задържани за смъртта на 77-годишната Елена Венкова. Повдигнато им бе обвинение за причиняване на смърт по незнание или немарливо изпълнение на професионалните задължения.

На 26 септември 2009 г. в частната гинекологична клиника "Торакс“ д-р Елена Венкова умира. Седмица по-рано тя постъпва там за биопсия, но при интервенцията са пробити матката и едно от тънките черва. Жената прави перитонит, развива и дихателна недостатъчност и лекарите не успяват да  я спасят.

Д-р Кузманов е лекарят, извършил биопсията, а д-р Кунчев е бил дежурен в клиниката по това време и е обвинен, че не е назначил навреме нужните изследвания, когато състоянието на пациентката започнало да се влошава. 

Елена Венкова е била старши асистент във ВМИ-Пловдив. Съпругът й също е пенсиониран хирург. Лично той повдигна обвиненията срещу неговите колеги. Потърпевшите дъщеря, син и съпруг предявиха и иск, солидарен към двамата лекари - д-р Борис Кузманов, дежурният на смяна д-р Христо Кунчев и лечебното заведение, в размер на 450 000 лева - по 150 000 на двамата лекари и на управителя на заведението.

Делото беше гледано три пъти на първа инстанция, която даде по 1,6 месеца условно на двамата медици. Апелативният съд потвърди. ВКС обаче отменяше присъдата и връщаше делото за ново разглеждане с аргумента, че неправилно е приложен законът и са допуснати процесуални нарушения.

Последваха още разглеждания - от нов състав на Апелативния съд в Пловдив през 2018 г., който оневини медиците и така процесът отново стигна до ВКС.

По-късно д-р Кузманов бе задържан и с 300 дози хероин. Повдигнати му бяха обвинения за разпространение на наркотици, но бе освободен от съда с парична гаранция. Тогава той се оправда, че е посегнал към наркотиците заради починалата пациентка.

13 години по-късно д-р Кузманов и близките му получават справедливостта, която очакват, а именно оправдателната присъда.


Още по темата: общо новини по темата: 7
26.01.2015 »
26.01.2015 »
24.01.2015 »
07.11.2013 »
05.12.2012 »
07.05.2012 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Sled-13-godini-okonchatelno-opravdaha-plovdivski-lekari-obvineni-za-smurtta-na-pacientka-1296737
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.