Ако има избори днес, кой ще управлява? Сегашната коалиция би ли била на власт?
Автор: Георги Кирилов 17:10 / 16.05.2022Коментари ()6363
© Plovdiv24.bg
Все повече се говори в обществото за падане на сегашната власт. Ако това се случи, Кирил Петков и коалицията около него биха били най-бързо падналата под натиска на обществото изпълнителна власт.

Какво обаче ще се случи ако правителството падне?

Като най-голям печеливш от предсрочни избори изглежда Бойко Борисов и неговата партия ГЕРБ. Въпреки това, те все още не могат да акумулират видимо увеличение на подкрепата, но пък и не губят. Ако се доверим на скорошната социология на "Тренд", най-голям губещ са ПП и ИТН, а електоратът, който освобождават, се взима от "Възраждане" и новата партия на Янев.

На първо място, ако има избори днес, дали сегашните управляващи биха запазили властта си? Отговорът е категорично не. Четворната коалиция би по-малко от 100 депутати. За да запазят властта си, сегашната колаборация ще трябва да привлече и пети елемент към себе си, например "Възраждане".

Има ли как бившите управляващи от ГЕРБ да се върнат на власт. Като техен най-логичен партньор във властта изглеждат десните от ДБ. Но двете формации не са достатъчни. Ако към тях се добавят и десните от ПП, сметката излиза, но подобна коалиция изглежда много трудно осъществима.

Хубавата новина е, че проруска коалиция от партии, които открито подкрепят политиката на Путин и оправдават действията му в Украйна, трудно биха сформирали управление. На този етап не им достигат около 10 депутатски стола.

Коалиция на ГЕРБ с ветрило от патриотични партии с подкрепата на ДПС е способна да вземе властта, но тогава също ще трябва да се допусне участието на крайно проруски проекти като "Възраждане" или формацията на Янев.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Ako-ima-izbori-dnes-koi-shte-upravlyava-Segashnata-koaliciya-bi-li-bila-na-vlast-1267493
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.