Съветници искат да се спре шантажирането на инвеститорите в Пловдив
Автор: Цвети Тончева 11:55 / 28.04.2022Коментари ()5341
©
Спирането на ПУП-ове чрез Общинския съвет означава блокиране на целия град, твърди бизнесменът Илиян Филипов, който днес бе поканен на брифинг на ДБ във връзка с казуса с ПУП-овете, предаде репортер на Plovdiv24.bg. От ДБ обаче контрират, че те в действителност спират шантажирането на инвеститорите от страна на общината. Общинските съветници от ДБ в Пловдив настояват Общинският съвет да спре процедурата за гласуване на нови ПУП-ове, като дори сезираха министъра на регионалното развитие за това.

Той пък изпрати писмо, в което препоръчително се сочи, че всяко продължаване по този начин е нарушение на закона.

Представители на бизнеса обаче протестират срещу това, като казват, че писмото на министъра няма силата на законов акт, то не е наредба. "Знаем, че ЗУТ-ът е несъвършен, но за да работи бизнесът в града, трябва да намерите вратичка. Защо вие търсите къде е заровено кучето, за да спрете приемането на ПУП-ове. Съдът казва кое е законно и кое не, вие нямате право.“, каза Филипов.

ДБ в Пловдив обаче призова бизнеса да насочи цялата си енергия не към общинските съветници, а към общинската администрация, която не действа законосъобразно. Те самите постъпват превантивно, за да не стигат решенията на Общинския съвет до съда.

Общинските съветници от ДБ смятат още, че правната несигурност е абсолютна предпоставка за корупция и те напълно разбират инвеститорите, които твърдят, че търпението им се изчерпва. Още веднъж бе подчертано, че в писмото на министъра ясно се казва, че ако продължава да се допуска изработване на подробни устройствени планове, преди да е изготвена екологична оценка, това ще е нарушение на закона.

Според ДБ е добре, че това се изяснява сега, преди инвеститорите да са направили множество разходи, а след това съдът да констатира незаконосъобразност. Затова преди вече изясненото законово положение кметът вместо да губи време в чудене на кого да вмени грешките на собственото си управление, създаващо незаконосъобразност, да притисне администрацията да си свърши добре и бързо работата  и в близките 2-3 месезца да има изискуема екологична оценка, за да се отпуши процеса за изработване на ПУП-ове. С бездействието си сега кметът е този ,който блокира всички инвестиционни намерения, твърдят от ДБ.



Още по темата: общо новини по темата: 74
17.01.2023 »
09.01.2023 »
06.01.2023 »
19.12.2022 »
19.12.2022 »
18.12.2022 »
предишна страница [ 1/13 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Suvetnici-iskat-da-se-spre-shantazhiraneto-na-investitorite-v-Plovdiv-1257623
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.