Протест на земеделски производители ще има край Пловдив
Автор: Диана Бикова 13:50 / 15.03.2022Коментари ()1139
© Plovdiv24.bg
Протест на земеделски производители и организации в сектор "Плодове и зеленчуци" ще се проведе в сряда, 16 март, на пътя Пловдив - Карлово при разклона за Калояново, съобщи за Plovdiv24.bg Гюрга Дарджонова. 

Очаква се да участват най-малко 30 фермери от Пловдивско. Хората ще започнат да се събират в 11.30, а същинският протест ще се състои от 12 до 14 часа. Предвижда се да бъде спряно движението по пътя Пловдив - Карлово за около двайсетина минути.

Земеделците протестират срещу механизма на разпределение на ковид мярката, която е единственото подпомагане на производителите от сектор "Плодове и зеленчуци", извън минималната национална помощ de minimis. Земеделските стопани смятат, че  процентното разпределение по сектори на заложените 111 млн. лв. е неправилно и настояват за разпределение 50 на 50, а не 60 на 40, каквото е искането на животновъдните организации.

Проблемът за фермерите от Пловдивския край е още по-голям, тъй като те пострадаха най-сериозно от градушките миналата година. Много малка част от производителите са получили обещаните и предвидени за тях обезщетения. Причината е, че при оценката е установено 80% унищожена полска продукция и на хората са платени единствено суми по обвързана помощ, която така или иначе получават всяка година.

Припомняме, че протестите на овощарите и зеленчукопроизводителите започнаха в неделя, 13 март. Тогава над 300 души затвориха за кратко кръговото на Дунав мост в Русе. Фермерите изсипваха ябълки и скандираха “Оставка!" в продължение на 2 часа. В края на миналия месец протестираха лозари, които с трактори и коли блокираха за кратко движението през кръговото кръстовище на Околовръстното на Пловдив при Пазарджишко шосе.


Още новини от Регионални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Protest-na-zemedelski-proizvoditeli-shte-ima-krai-Plovdiv-1230723
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.