Общинските съветници няма да разследват смъртта на лъва
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:07 / 05.11.2009Коментари ()4070
© Plovdiv24.bg
В истинско шоу - дори в цирк, се превърнаха дебатите на общинските съветници по иначе сериозния въпрос да я има ли или няма съставената още в началото на мандата им временна комисия, която да разследва разпоредителните сделки от 1995 г. до 2007 г., предаде репортер на Plovdiv24.bg.

С мотивите, че комисията от самото си начало е незаконосъобразна и нецелесъобразна, тъй като Общинският съвет не е нито прокуратура, нито трибунал, за да се произнася  вместо компетентните органи, председателят Камен Шишманов поиска закриването й. Папката, предназначена за зловещи разкрития, и без туй била празна.

Даниела Желязкова веднага взе думата: "Пловдивчани са изпълнени с вълнение, любопитство, гняв. Чрез нас те очакват да стигнат до истината как са се случили определени сделки. Нецелесъобразно ли е да се проверява защо Пловдив загуби 14 имота в Стария град и още 6 терена с общо около 400 хиляди квадратни метра? Нима не трябва да се разбере истината за скандалното решение за преминаването на една огромна територия от парк "Отдих и култура" в ръцете на търговско дружество. Нахално е да се твърди, че такава комисия е нецелесъобразна. Работим ли ефективно, ще съберем достатъчно данни и има ли нарушения, тогава ще сезираме компетентните органи".  

Контрапредложение на Камен Шишмановото направи доц. Павлина Кацарова: не само комисията да продължи работата си, но да разследва и сделките след 2007 г., като до 31 май 2010 г. да излезе с доклад. Да се смени председателят и от състава й да излязат всички съветници, на които не им се работи по проблематиката. 
 
"Предлагам да се направи и обследване относно смъртта на лъва в зоологическата градина", постави началото на поредица екзотични предложения Георги Колев

"Не може да се допусне такова предложение за гласуване. Извън обхвата на комисията е, задачата й е да разследва разпоредителни сделки", възмути се Желязкова. 

"Моля да се изслушваме... Предложението ми е да допълним този предмет. Държа да се изяснят всички обстоятелства около кончината на лъва - къде е кожата, къде е главата", не й остана длъжен Колев и събра цели седем гласа "за".

По 5-6 гласа поне подкрепиха и идеите на Тодор Кръстев, всяка от които бе подлагана на вот поотделно: комисията да е постоянна; на нейно разположение да бъдат назначени сътрудници и експерти; да й се даде специално работно помещение, оборудвано с подходящи компютърни конфигурации, телефони и факсове; да й се осигури бюджет калкото на дирекциите "Общинска собственост" и "Стопански дейности" и т. н. Прието бе предложението му на всеки три месеца комисията да се отчита с доклад за разпоредителните сделки за година, като се започне от 1995-а.

Докато някои съветници негодуваха заради настъпилата веселба, други се превиваха от смях. "Остана свободно време и започнахте да подхождате несериозно към нашата работа", призна си председателят Илко Илиев и се зарече следващия път така да ги натовари с народополезна дейност, че да не им е до спектакли. 

Комисията продължава своята работа, пловдивчани няма да научат за лъва, но може пък други истини да излязат на светло. 




Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Obshtinskite-suvetnici-nyama-da-razsledvat-smurtta-na-luva-118080
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.