Рицарски битки, автентични оръжия, древни гозби и занаяти в парк "Лаута" 
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:54 / 18.09.2021Коментари ()3059
©
"Нашите земи са пълни със слоеве цивилизация. Дали обаче спазваме заветите, които са оставили дедите ни –събраните в сноп пръчки, надписът на Народното събрание "Съединението прави силата". Иска ми се да осъзнаваме силата на мотото на Пловдив - Европейска столица на културата "Заедно". Нека загърбим завистта и омразата и да вървим напред". С тези думи кметът на район "Тракия" Костадин Димитров даде официалния старт на фестивала "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" в парк "Лаута". Той благодари на организаторите, че предавайки историята, я съхраняват за поколенията.

Приветствени думи отправи и ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева. "Нашият университет е партньор на това събитие, защото земеделието е най-древният поминък, а и днес България е на водещите места в този сектор", заяви тя и призова посетителите поне за миг да забравят за дигиталните технологии и забъзрания свят и да се потопят в историята.

В парк "Лаута" днес и утре до обяд зрителите могат да се потопят в древността, в свят на траки и прабългари, гладиатори и рицари, викинги и татари, да станат свидетели на зрелищни демонстрации на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Историческата атмосфера се допълва и от изпълненията на древна музика.

Фестивалът "Пловдив – древен и вечен" се провежда за трети път в парк "Лаута" и е част от Културния календар на Община Пловдив. В него има над 200 участници от цялата страна, Румъния и Украйна.

Организатори са сдружение с нестопанска цел "Заедно за личностно развитие", сдружение за исторически възстановки "Филипопол" и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции "Авитохол". Събитието се организира с помощта на спомоществуватели и подкрепата на район "Тракия".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Ricarski-bitki-avtentichni-oruzhiya-drevni-gozbi-i-zanayati-v-park-Lauta--1126436
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.