Честваме 144 години от битката при Шипка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:29 / 21.08.2021Коментари ()2199
©
Честваме 144-та годишнина от Шипченската епопея. Националните тържества ще се състоят на историческия връх в Балкана, където в 12 часа ще започне официалната част. Проходът Шипка ще остане отворен за движение.

В подножието на паметника на свободата, държавният глава Румен Радев, който е патрон на честванията, ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част и ще приветства хората, изкачили върха, за да отдадат почит към загиналите български опълченци и руски войни.

Програмата на Шипка ще започне в 11 часа с открит урок по история. Колекция от оръжия и униформи, медали, нагръдни знаци и фотографии от историческите събития ще представят от Националното дружество "Традиция". Желаещите ще могат да облекат униформи и да се снимат с пушка в ръце.

Сутринта ще бъде отслужена панихида в Соколския манастир в памет на загиналите. От светата обител и от планинската местност Узана над Габрово, както и от град Шипка, към върха ще потеглят туристически походи.

Организиран е обществен транспорт от Габрово за желаещите да се включат в тържествата. Движението през прохода Шипка остава отворено.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Chestvame-144-godini-ot-bitkata-pri-Shipka-1117667
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.