Думите "мъж" и "жена" за малко да препънат 9-годишната младежка стратегия на Пловдив
Автор: Диана Бикова 16:14 / 03.08.2021Коментари ()5893
© Фейсбук
Димчо Петров
Изрично вписване на думите "мъж" и "жена" в новата стратегия за младежка политика на община Пловдив за периода 2021 - 2030 г. настоя общинският съветник Димчо Петров от ВМРО. Патриотът поиска предложеният текст "гарантиране на равнопоставеност между всички полове" да бъде заменен с "равнопоставеност между мъж и жена", предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Конституцията казва: равнопоставеност по признак пол, конкретизира съветникът юрист Веселина Александрова. "Половете са световноизвестни и те са два - мъж и жена. Ако някой има други наблюдения и особено мнение, си е негово право" - репликира Петров. 

Ресорният зам.-кмет Георги Титюков, който е вносител на стратегията, миролюбиво предложи текстът да бъде редактиран и да се запише "равнопоставеност между половете във всички области на живота", за да се удовлетворят всички. Д-р Иван Црънчев също от групата на ВМРО даде идея изразът да стане "междуполова равнопоставеност", с което Титюков се съгласи. Съгласно правилника на ОбС обаче предложението на Петров беше гласувано и така текстът "равнопоставеност между мъж и жена" беше приет с 22 гласа "за", нито един "против" и 4 "въздържал се". 

Тодор Стоилов от БСП отбеляза, че стратегията, която е с хоризонт 9 години, трябва да даде отговор на въпросите как да върнем младите хора в Пловдив и как да задържим завършващите учебни заведения в града. Социалистът припомни, че в миналия мандат по предложение на БСП е решено да се създаде фонд за млади специализанти именно с цел да останат да работят в общинските болници, но е останало на хартия. 

С 22 гласа "за", нула "против" и 3 "въздържал се" цялата точка с приетия от Петров текст за малко за изгори, но незабавно бе поискано прегласуване. В крайна сметка стратегията беше приета с 25 гласа "за", нито един "против" и 3 "въздържал се".


Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Dumite-muzh-i-zhena-za-malko-da-prepunat-9-godishnata-mladezhka-strategiya-na-Plovdiv-1112430
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.