Кампания в помощ на читалищата започна Даниел Христов
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:49 / 28.06.2021Коментари ()1316
©
Читалищата са изиграли една от най-ключовите роли в историята на България за последните два века. През Възраждането те крепят духа на народа и го образоват. В по-нови време те са мястото, където българи от всички поколения не само намират прозорец към света чрез книгите, а също така тe са място за творчески срещи и общуване, място за учене през целия живот в многобройните езикови и музикални школи.

За съжаление в последните 30 години тези светини на българщината са в   затруднено положение, заради недостатъчното  финансиране и съществуват благодарение и на възрожденския дух на работещите в тях. Това констатира водачът на листата на Републиканци за България Даниел Христов след среща с председателя на Общински читалищен съюз Пловдив Саша Гъделева.

Двамата обсъдиха проблемите на читалищата в града.

"Базата, с която разполагат читалищата не е достатъчна за да се развиват всички наши дейности. Новото време, новите технологии, възможностите за кандидатстване по различни   програми изискват една по-съвременна  база, обзавеждане и оборудване,  което донякъде ни  ограничава. В момента в повечето читалища обзавеждането, с което разполагаме е от 70- те години", сподели Гъделева.

"За мен е много важно да привлечем хора от общността на гр. Пловдив и местния бизнес , които да помагат и не говорим само за финансови средства. Нека хора, които имат възможност да помогнат с нови книги за обновяване на фонда, може да се помогне и с техника или мебели. Смятам, че ако привлечем повече хора да помагат, читалищата ще станат по- привлекателно място", призова Христов.

"В читалищата развиваме езикови школи, които са много по- достъпни, има музикални занимания с различни инструменти, безплатен интернет за гражданите , а в летния сезон традиционно се  откриват детски академии със занимания по различните изкуства", разказа за дейностите Гъделева.

В тази връзка Христов предложи да се направи кампания за дарение на мебели, компютърно оборудване  от фирми, банки ,които преобзавеждат офиси   и могат да си позволят да дарят част от "старите" мебели, а може и запазени музикални инструменти.

От своя страна Христов се ангажира с организиране на дългосрочна кампания за подпомагане на читалищата, с което да бъдат привлечени повече млади хора, които да обогатяват своите знания в областта на културата.



Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Kampaniya-v-pomosht-na-chitalishtata-zapochna-Daniel-Hristov-1099319
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.