Учител окончателно загуби делото срещу директорка на пловдивско училище
Автор: Цвети Тончева 13:45 / 24.06.2021Коментари ()15478
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи ученици от
ОУ " ПЕНЧО СЛАВЕЙКОВ ":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Plovdiv24.bg държи да информира читателите си за всички казуси, които е следила медията. Такъв е случаят с Пенчо Стоянов. След уволнение на учителя по история от ОУ "Пенчо Славейков" - Пловдив, което вече е със статут на обединено училище, Стоянов повежда борба за справедливо възмездие за директора Екатерина Делинова към момента на уволнението. Той протестира срещу уволнението си. 

Ще припомним историята му. Директорката Делинова е променила изискването към длъжността "старши учител - общообразователен предмет в прогимназиален етап", а именно, длъжността да се заема от човек с квалификационна степен "магистър". Пенчо Стоянов е притежавал ОКС "бакалавър". Учителят Стоянов не е планирал да повиши квалификацията си и го е заявил писмено, твърди директорката.

При това положение на нея не й остава друга възможност, освен да прекрати трудовото правоотношение с учителя Пенчо Стоянов. Това е второто уволнение на Стоянов от Екатерина Делинова, със същия мотив - промяна в изискването към длъжността, вписана в длъжностната характеристика на всички учители в прогимназиален етап.

И докато при първото дело Стоянов печели във ВКС и го връщат през юни 2018 г. а работа в ОУ "Пенчо Славейков", след отказа му да се квалифицира като другите си колеги, които притежават ОКС "магистър", той отново бива уволнен. При второто дело за оспорване на уволнителната заповед и в Районен съд, и в Окръжен съд печели юридическото лице ОУ "Пенчо Славейков", понастоящем ОбУ "П. Славейков". Жалбата на учителя Стоянов във ВКС съдът оставя без разглеждане.

И в решението на Районен съд, и в решението на Окръжен съд съдиите постановяват че към Стоянов не е проявена дискриминация, и че уволнението е законно. Разглеждането на жалбата във ВКС отнема две години, защото решението на ВКС е било обвързано с решение на ВКС по тълкувателно дело номер 4/2017г.

Обвиненията, които бяха отправени от уволнения учител по история, директорката Делинова, коментира така: "Не съм имала конфликт с г-н Стоянов, негово право е да обжалва в съда уволнението си. Всички проверки - на одитиращия орган на община Пловдив, на Районна и Окръжна прокуратура, на ИТ, МОН и др., които г-н Стоянов предизвика след уволнението си, приключиха в полза на юридическото лице ОУ"Пенчо Славейков".

Уволненият учител ще търси справедливост от съда в Страсбург. Ето писмото на възмущение, което ни изпрати самият Стоянов.

"Обръщам се към Трето гражданско отделение с председател: Светла Димитрова и членове: Светла Бояджиева и Даниела Стоянова. Искам да ги попитам, след като Законът е ясен и след като в системата на образованието работят хиляди бакалаври и професионални бакалаври, само аз ли нямам право да работя като учител, защото съм бакалавър? Бакалавър, положил два изпита повече от завършилите предходната година магистри!! Бакалавър, който обича учителската професия и който работи съвестно като учител цели 13 години! Искам да ги попитам защо, след като не са имали намерение изобщо да разглеждат делото, защо го държаха във ВКС цели 2 години? (без 3 месеца) Искам да ги попитам как се нарича човек, който престъпва закона? Не беше ли престъпник?! Екатерина Делинова го престъпи, и то многократно. И според горното определение тя е престъпник, а вие сте нейни съучастници!!!

На 15 април 2019 г. по радиоуредбата на най-голямото пловдивско училище, преди още да е излязло решението на Районен съд - Пловдив, тя съобщи и почерпи в учителската стая, че ви е купила всички по веригата, че решението този път ще е в нейна полза! Има го документирано – в документите по делото! Не ви ли е срам?

За колко се продадохте? Колко струва българското правосъдие? Или се поддадохте на политически натиск? Вие кажете! Аз не знам! Затова ви питам: Колко струва животът на един почтен български гражданин, баща и учител? Ясно е, че правосъдие ще търся в Европа! Въпросът е защо не можах да го получа в България?

Пенчо Стоянов Стоянов, учител по история“


Още по темата: общо новини по темата: 40
21.02.2023 »
29.10.2021 »
25.03.2021 »
15.11.2019 »
20.06.2018 »
14.06.2018 »
предишна страница [ 1/7 ] следващата страница

Още новини от Новини от Пловдив:

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Uchitel-okonchatelno-zagubi-deloto-sreshtu-direktorka-na-plovdivsko-uchilishte-1098000
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.