Започват проверки за качеството на топлия обяд
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:03 / 08.03.2021Коментари ()1352
©
Управляващият орган на Оперативната програма за храни стартира през март планирани проверки за изпълнението на проектите по Операция 3.1 "Топъл обяд в условията на пандемията от COVID-19". Това съобщиха от Министерството на труда и социалната политика. 

Ще бъдат проверявани условията, при които се подготвя храната в кухненските бази, както и дали изготвените менюта отговарят на изискванията за балансирано и качествено хранене.

Ще се осъществяват и срещи с потребители с цел проучване мнението им за предоставяния топъл обяд. 

При постъпили жалби и сигнали ще се проверяват и фактите и обстоятелствата описани в тях. При необходимост от съдействие ще бъдат инициирани отново съвместни проверки с представители на Българската агенция по безопасност на храните.

Осигуряването на топъл обяд се утвърди като една от най-одобряваните мерки за подкрепа за нуждаещите се. Към момента по операцията се изпълняват 216 проекта за близо 60 000 лица. Финансирането за тях е осигурено от Европейския съюз в отговор на пандемията от КОВИД-19 по механизма REACT-EU.

В целевите групи са включени хора без доходи или с доходи под линията на бедност, които са в невъзможност да осигурят основните си жизнени потребности и нямат близки с възможност да им окажат подкрепа.

Топъл обяд получават и хора,  за които рискът от заразяване с Ковид-19 или от неблагоприятно протичане на инфекцията е по-висок. Те получават обяд всеки работен ден, който включва супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Zapochvat-proverki-za-kachestvoto-na-topliya-obyad-1059504
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.