Европейският лидер за съхранение на стволови клетки Future Health за борбата срещу COVID-19
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 16:00 / 24.10.2020Коментари ()4015
©
Вили Пеева - административен директор на МЦ Афордита и Future Health за България
След изригването му в Китай в повечето страни по света се съобщава за нова коронавирусна болест (COVID ‐ 19) с потвърдени 19 милиона случаи на заразени. В повечето страни нарастването на COVID-19 е неконтролирано със значителна смъртност. Понастоящем не се предлага лечение, ефективно за COVID-19, под формата на ваксини или антивирусни лекарства и пациентите се лекуват симптоматично.

Докато научната общност работи за разработването на ваксини и лекарства срещу пандемията от COVID-19, новите алтернативни терапии могат да намалят смъртността. Неотдавнашното използване на стволови клетки за лечение на критично болни пациенти с COVID-19 на малка група пациенти в Китай дава положителен резултат.  В резултат на това ,Администрацията по храните и лекарствата (FDA) , даде разрешение за използването на стволови клетки като терапия срещу коронавирус.

Обсъдихме  възможностите за използване на стволови клетки при пациенти с COVID-19 и съответните предизвикателства при тяхното използване с директора на най-голямата тъканна банка в България – Future Health – която е европейски лидер с две напълно акредитирани  лаборатории в Англия и Швейцария, символ на качество в света в сферата на частното фамилно банкиране.

- Госпожо Пеева, като управител на Първата частна акредитирана банка в Европа сигурно следите развитието на пандемията. Има ли новини във връзка с лечението на Covid-19 със стволови клетки?

- Терапията на базата на стволови клетки в регенеративната медицина може да бъде опция за пациенти с COVID-19. Възстановителните терапии, базирани на стволови клетки, бяха започнати наскоро в Китай  и  разрешение за спешна употреба  и  използването на стволови клетки от FDA за пациенти с COVID-19 създаде вълнен
©
Част от екипа на Future Health за България
ие сред медицинската общност. MSCs могат да се използват като поддържащо лечение за по-добро възстановяване на критично болни пациенти с COVID-19 .  Като се вземат предвид първоначално обещаващите резултати при малка група критично болни пациенти с COVID-19, започна регистриране на  редица клинични проучвания с използване на MСК . До момента има над 80 излекувани души от Covid-19 чрез  MSC ( мезенхимни стволов клетки).

- Кои са потенциалните  пациенти с COVID-19 ,за които може да се използва терапия със стволови клетки?

- Последните проучвания посочват три групи пациенти с COVID-19, т.е. (а) - критично болни млади пациенти, (б)- критично болни възрастни пациенти и (в)-  тези пациенти, които са изложени на висок риск от инфекция поради други съпътстващи заболявания, са потенциални кандидати за стволови-клетъчни терапии. Според последните доклади, стволовите клетки, прилагани при малка група от силно засегнати пациенти с COVID-19, показват благоприятни ефекти . Всички пациенти в тези проучвания показват подобрение в белодробната функция след приложение на стволови клетки .

- Кои са основните терапии на COVID-19 базирани на MСК (мезенхимни стволови клетки)?

- Доказано е, че има множество механизми, чрез които МСК могат да упражняват своите имуномодулиращи ефекти. Преди се смяташе, че МСК насърчават регенерацията на белите дробове чрез присаждане и трансдиференциация. Въпреки това, по-късни проучвания подкрепят ролята на MСК в регенерацията на белите дробове.

За изолиране на клинично оценени ( годни) MСК, събраните тъкани трябва да бъдат обработени в съоръжения, съответстващи на добрата производствена практика (GMP). Наличието на такива съобразени с GMP съоръжения за преработка на к
©
Future Health централна лаборатория Великобритания
летки и произтичащото от това предлагане на клинично оценени MSCs, е голямо предизвикателство за редица страни, особено за развиващите се и слабо развити страни, така че акредитациите са базата и критерия за една съвременна и надеждна лаборатория за съхранение на стволови клетки.

- Според Вас има ли шанс МСК да ни спасят от епидемия, като COVID-19?

- Стволовите клетки изглежда имат значителен потенциал за лечение на COVID-19. Бъдещо такова лечение може да намали тежестта върху здравната система на страните. Поради  увеличение на броя на смъртните случаи от COVID-19, учените изглежда са склонни да тестват всякакви налични интервенции, както и терапия със стволови клетки. MSCs може да е добър вариант за пациенти с COVID-19, тъй като стволовите клетки са лесно достъпни в голям брой от различни тъкани. MSC могат да бъдат криоконсервирани, докато е необходимо, а характеристиките и потенциалът на MSC са проучени широко в предклинични и клинични проучвания.

Вили Пеева е Административен директор на Медицински център "Афродита“ – специализирано здравно заведение в регенеративната медицина. Тя управлява дейността, както на МЦ "Афродита“, така и на “Future Health" за България от самото им създаване. Тя е смятана  за най-големият специалист по спазване и прилагане на стандартни оперативни процедури в сферата на тъканното банкиране y нac, както и при спазване на законовите норми за добра лабораторна практика. Вили Пеева владее пет езика, омъжена е и има две деца.

Future Health е наградена с признанието "Тъканна банка на десетилетието“. Компанията е носител на короната за качество, връчена лично от кралицата на Великобритания. У нас Future Health e категоричен лидер и избор на българските семейства.


Още новини от Национални новини:

https://www.plovdiv24.bg/novini/Bylgaria/Evropeiskiyat-lider-za-suhranenie-na-stvolovi-kletki-Future-Health-za-borbata-sreshtu-COVID-19-1013976
Copyright © Plovdiv24.bg. Всички права запазени.