ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Темите на 2007-ма: Марково тепе
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 26.12.2007Коментари (0)7435
© Plovdiv24.com
Една от най-дискутираните теми през годината бе Марково тепе. Там взривовете гърмяха успредно със скандалите.

05.02.2007 - Вдигат модерен търговски център върху Марково тепе
Модерен търговско- развлекателен център от типа "мол" ще се издигне в централната градска част на Пловдив, на Марково тепе между ул. „Никола Петков", бул. „Руски" и ул. Драган Цанков". Проектът се финансира от българо-израелска фирма и до края на 2008 година молът ще отвори врати. Инвеститорът планира да вложи над 50 милиона евро в застрояването на над 64000 кв.м разгърната площ. На централния вход на мола ще се издига голям екран с размери около 60 кв.м., на който ще се излъчват рекламни съобщения и клипове. Шест етажната модерна сграда ще бъде от типа „сити фабрик", съвременен архитектурен стил, който набляга на оптималното използване на големи пространства, които създават простор и уют. Молът ще разполага с паркинг на 4 нива за приблизително 650 автомобила.

Веднага след обявяването на строежът на новят МОЛ започнаха и скандалите.

07.02.2007 - Новият МОЛ незаконен, ОС в неведение за сделката
Пълно изумление предизвика в общината вестта, че предприемачът Стоян Сариев е продал Марково тепе на израелската фирма „Мелина", коментира в новия си брой в. "24 часа - Пловдив". Завчера новите инвеститори обявиха, че започват да строят мол за 50 млн. евро, а Сариев нямал никакъв ангажимент към проекта, Той пък заяви, че това са негови партньори и неговата фирма щяла да реализира строителството. Проектът на „Мелина" е съвсем нов и няма нищо общо с този на арх. Стилян Христов, който бе одобрен от експертния съвет. „Ако се изпълни друг проект, това би било сериозно нарушение на решението на общинския съвет", коментира председателят Страшимир Дочков.

13.06.2007 - Препродажбата на Марково тепе се разминава без санкции
Препродажбата на Марково тепе от Стоян Сариев на българо-израелското дружество "Мелина" ООД ще се размине без санкции, а взривните работи на терена ще продължат с години. Това съобщиха общински съветници пред Дарик радио. Те се мотивираха с предложение на кмета Иван Чомаков да отменят собственото си решение отпреди години, което задължаваше Сариев да построи многофункционален комплекс по проект на арх. Стилян Христев. Проектът бе избран с публичен конкурс и изпълнението му бе условие в договора за продажба на терена на разрушеното тепе. Сега кметът настоява съветниците да одобрят с ново решение проекта на новия инвеститор Яков Нив за изграждане на търговски център. По неофициална информация, израелският бизнесмен е поискал 4 подземни етажа, което ще означава удължаване на взривните работи за разбиване на сиенитната скала поне още с година. Група съветници подготвя питане до кмета за сигурността на околните кооперации, чиито обитатели отдавна се оплакват от пропуквания на стени и от оглушителните гърмежи.

18.06.2007 - Парче от Марково тепе удари кооперация
Камък с диаметър 30 сантиметра улучи стена на жилищен блок край Марково тепе в Пловдив при взривни работи. Няма пострадали. Вчера във ІІ РПУ е била получена жалба от мъж, живущ на ул."Драган Цанков" 47, че около 16.30 часа при взривяване в района на тепето голям камък е изхвърчал на сантиметри от прозореца на хола му и се ударил в стената. Полицаи от районното управление са направили оглед на местопроизшествието.

19.06.2007 - ДСБ иска проверка на сделката за Марково тепе
ДСБ - Пловдив настоява да бъде създадена комисия с представители на всички политически сили, която да разгледа цялта документация по сделката с Марково тепе и ако се установят нарушения да бъдат сезирани съответните органи. Градският лидер на партията Спас Гърневски бе категоричен, че общината през последните години губи милиони от подобни сделки и обслужва частни интереси в ущърб на обществото. От ДСБ ще искат при констатирани нарушения по случая Марково тепе общината да получи компенсации за понесената финансова загуба или акции в бъдещия строеж. Стоян Сариев закупи терена на Марково тепе за 1 301 600 лева, а го препродаде на софийската фирма "Мелина ООД" за 11 750 000 евро. Гърневски апелира съветниците да подкрепят и внесенето вече предложение от групата на ДСБ за въвеждане на мораториум върху продажбата на атрактивни общински имоти, а за обекти за които е стартирала процедура да бъде въведен принципа на конкурса. От партията се обявяват и против продажбата на ниски цени на апартаменти от резервния общински фонда на служители на общината."Начинът, по който в момента се управлява Пловдив, няма нищо общо с дясното управление. Градът се разпродава на безценица и в управлението му прозира корупционното мислене и действия - заяви още Спас Гърневски. Според него само единна кандидатура на десните сили може да помете сегашното управление, но за тази цел всички партии трябва да загърбят партийните си пристрастия и да се обединят около една кандидатура за кмет на Пловдив.

20.06.2007 - Прокуратурата проверява Марково тепе
Законосъобразно ли е предложението, което скоро ще влезе за обсъждане в Общинския съвет, а именно Марково тепе да бъде предоставяно на фирма „Мелина" ООД за изграждане на МОЛ, ще установи проверка на Окръжна прокуратура по сигнал подаден от кмета на града Иван Чомаков. Това е втората проверка по сделката за Марково тепе, след като първата, извършена през 2004 година установи, че няма данни за извършено престъпление с продажбата на терена на „Стоян Строй" ЕООД, но договорът с общината за построяване на многофункционална сграда не се спазва и на това основание Общината може еднократно да прекрати контракта. Основание за това е неспазване на осеммесечия срок за започване на строителни работи по одобрен проект.

Живущите в квартала също изразиха своето недоволство от непрестанните взривове.

31.07.2007 - Живущите на ул."Драган Цанков" се жалват от взривовете на Марково тепе
Жалбата е от името на Румен Казанджиян и Иглика Казанджиева, които живеят на улица "Драган Цанков"34, научи Plovdiv24.com. Те искат Общински съвет да вземе решение относно продължаването на взривовете на Марково тепе и слизането му под сегашното ниво на изкопа. "Повече от две години сме подложени на нечовешки условия на живот - непрекъснат шум и вибрации от компресори, които започват от 8 сутринта и продължават до 20 часа вечерта, включително и събота и неделя и на национални празници. В пълно противоречие на Наредба 1 на Общински съвет. Високата степен на запрашеност на околната среда е предпоставка за развитие на силикоза, бронхиална астма и други заболявания. Освен това не се използват задължителните противопрашни филтри", оплакват се хората от улица "Драган Цанков".

Тъй като взривовете бяха твърде често, ще ви съберем само датите, когато имаше гърмежи: Януари(12,13,20,21,27,28), Февруари(03,04 ,16,17,24,25), Март(4,11,18), Април(1,15,22), Май(5,13), Юли(29).

03.12.2007 - Скалите от Марково тепе хвърлени край Марица
"Елате да видите как изхвърляме историята си - като на бунище. Марково тепе е хвърлено тук." С тези думи кореняк пловдивчанин повика екипа на "Пловдивски Труд" край брега на р. Марица зад Английската гимназия. По думите му скъпите и уникални за града сиенитни камъни са струпани покрай речното корито, а върху тях отскоро взели да никнат и боклуци. Проверка на вестника показва, че покрай брега на реката наистина са вдигнати нови каменни диги. "Да, това е сиенит, от Марково тепе. Но струпването не е произволно, има разрешение на общината." Това заяви доскорошната кметица на район "Северен" Даниела Желязкова, която се оказа най-запозната с проблема. Строители дълбаят Сахат тепе, изнасят големи каменни блокове и унищожават природната забележителност, алармират още пловдивчани. Освен това съседи на строежа са сигнализирали в район "Централен", че се чува страшен шум при къртенето и те се притесняват да не би строителните машини да засегнат или разместят водопроводни и канализационни тръби и да оставят квартала на сухо.

07.12.2007 - Общината спира взривовете на Марково тепе
Зам. кметът ген. Димитър Цветков е наредил да се спрат взривните дейности на Марково тепе свързани с изграждането на „Мол Център". Както е известно, проектът се реализира от „Мелина" ООД - София с управител Яков Нив. В Община Пловдив е получено писмо от директора на ОД „Полиция" комисар Ангел Рангелов, в което се казва, че до полицията и Районната прокуратура има множество сигнали и жалби свързани с недоволството на гражданите от сондажните и взривните дейности по обекта. След направена проверка полицията е констатирала пълната редовност на документите и разрешителните на фирмата, но са констатирани редица случаи на нанесени материални щети - счупени прозорци и керeмиди. Зам. кметът ген. Димитър Цветков изисква от „Мелина" ООД да представят инженерни и сеизмични разчети, както и обосновка на приетия от Общински съвет с решение 301 от 25.07.07 година нов проект за допълнително застрояване при дълбочина 14 метра. Първоначалната дълбочина е била 9 метра. Промяната е в посока сградата да стане по-ниска, но по-дълбока, като на подземните нива ще се изграждат паркинги. Мотивът на ген Цветков за спиране на взривните дейности, които се извършват от софийската фирма „Хидрекс" ООД, е записаната в решение 301 на ОбС точка едно четири - Задължава собственика при изкопната дейност и строителство да използва техника и технологии безопасни за живота, здравето и имуществото на гражданите.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1546) 16%
Спас Гърневски (1343) 14%
Д-р Иван Чомаков (918) 10%
Славчо Атанасов (2486) 26%
Иван Тотев (2457) 26%
Здравко Димитров (834) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: