ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ученици от ОМГ отиват на най-голямото състезание за научни изследвания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:31 / 03.05.2016Коментари (0)4209
©
Бивши и настоящи ученици от
ОМГ "Акад. К. Попов":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Трима гимназисти ще представят България на най-голямото предуниверситетско състезание по науки и инженерство в света Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF). Тази година то ще се проведе във Финикс, Аризона, САЩ, от 8 до 13 май. Двама от състезателите тази година са момичета.

Българските гимназисти Паолина Гаджулова и Кристиан Георгиев от Пловдив, както и Дона-Мария Иванова от Русе ще се съревновават с голям брой от световните млади учени и предприемачи. 

По традиция българите, участващи в този форум, винаги се завръщат с призове. Неговите теми варират от технологични иновации през интерактивни роботи, до нови начини за третиране на рак. Проектите на българските ученици са в областта на математиката.

"Intel вярва, че младите хора са ключът към бъдещите иновации и солидното образование по науки, технологии и математика, в комбинация с умения като критично мислене, сътрудничество и дигитална грамотност", коментира мениджърът на организацията за България и Румъния Богдан Джорджеску. 

"В България ние се радваме, че повече момичета ще участват тази година. Това е знак, че светът се променя и отпадат доста от ограниченията, които имаше досега в сферата на науките и технологиите."

Паолина Гаджулова е в 11 клас на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов", Пловдив. Темата на нейния проект, с който ще се състезава на Intel ISEF 2016, е "Симулация на екосистема върху тороидална решетка /наподобяваща геврек - б. р./ с три организма".

Нейните изследвания имат двустранно приложение - както в моделирането на популации, така и в изследването на паралелните изчисления. Паолина е един от много малкото ученици в България, които се фокусират върху метаевристични методи /тоест методи, които използват аналогии с естествени процеси/. Те имат огромни приложения във всички сфери на знанието, от микропроцесорен дизайн, до обществени науки.

Дона-Мария Иванова е в 11 клас на Математическа гимназия "Баба Тонка", Русе. Темата на нейния проект е "Как да не спечелим от тотото?". Въпросът, който момичето изследва, е от теория на кодирането. 

Тя предлага чисто математическо доказателство на резултати, които до момента бяха известни единствено по изчислителен път. 

Избраната от нея сфера, теория на кодирането, е в основата на всички дигитални комуникации - от клетъчни телефони до комуникации с космически апарати.

Кристиан Георгиев е в 12 клас на Математическа гимназия "Акад. Кирил Попов", Пловдив. Той бе отличен и в кампанията на "Стандарт" "Научните чудеса на България". Неговият проект за Intel ISEF 2016 се нарича "Върху големината на множества от прави в Fn, изпълняващи аксиомата на Волф". 

Това е неговият първи проект в тази област, след като преди това е работил заедно с Дона-Мария в сферата на топологията. Той също е олимпиаден състезател и е участник в националния отбор по математическа лингвистика. 

Кристиан продължава традицията България да представя на този форум поне един чисто теоретичен проект всяка година. Приложенията на неговите резултати са изцяло в областта на математиката.

Учениците ще представят своите изследователски проекти пред панели от уважавано жури и пред публиката, докато се състезават за стипендии и награди. 

Сред оценяващите понякога има дори Нобелови лауреати. Миналата година наградният фонд под формата на призове и стипендии беше близо 5 милиона долара. Победителите във всяка категория ще бъдат обявени на 13 май 2016 година.

Intel International Science and Engineering Fair, най-голямото в света състезание за научни изследвания, насърчава милиони ученици да търсят иновации, които променят начина, по който работим и живеем. 

Intel пое титулното спонсорство на International Science and Engineering Fair през 1997 година като част от усилие за привличане на по-голямо внимание към постиженията по математика. 

На финала на някои от наградените биват кръщавани астероиди. Такъв приз например получи българският състезател Румен Данговски.

Всяка година милиони ученици, които участват в местни и регионални научни конкурси, се стремят към възможността да участват на Intel ISEF и да се състезават за стипендии и награди. Победителите в националните конкурси получават правото да представят своята страна на Intel ISEF в САЩ. В последните години на всеки такъв форум има над 1500 финалисти.

Проектите използват нови и напредничави технологии и обхващат широк диапазон от дисциплини. Често се занимават с проблеми, които са затруднявали учените в продължение на години и които могат да доведат до ключови научни открития.

Източник: в. "Стандарт"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: