ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Самолечението чрез интернет става все по-честа и опасна практика
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:34 / 21.03.2016Коментари (6)4050
©
Напоследък много хора се предоверяват на интернет, четат информация там и се самолекуват. Приемат всичко написано за истина и използват източници, които обаче не са много надеждни. 

И когато самолечението не даде ефект и състоянието се влоши, търсят лекарска помощ. Такива са наблюденията на д-р Антоанета Гужгулова, оториноларинголог в VIII ДКЦ в София и класически хомеопат, с над 30 г. стаж като специалист.

Някои майки прочитат нещо във форумите и решават да го приложат на детето си. А тази практика е много опасна, защото може доведе до сериозни усложнения, независимо на каква възраст е пациентът.

Хремата е едно защитно състояние на организма. Чрез отделянето на обилен секрет той се стреми да изхвърли вирус, алергичен агент или някакво замърсяване. Ако тази хрема не се лекува правилно, причинителят остава в организма и продължава пътя си надолу по дихателната система.

Неизлекуваният ринит може да доведе и до възпаление на ушите, да се натрупа секрет зад тъпанчето, а това да намали слуха. Тези отити се случват най-често при децата поради анатомичните особености на детското ухо.

Не е изключено да се развие и по-сериозно гнойно възпаление. Затова още в самото начало на хремата трябва да се приложи адекватно лечение. При воднист секрет д-р Гужгулова изписва на своите пациенти Шуслерова сол № 3 железен фосфат (овладява възпалението в началната му фаза) и сол № 8 натриев хлорид (регулира водния баланс в организма). 

Ако секретът е млечно бял, към тях добавя и сол №4 калиев хлорид, която успокоява лигавицата, а при жълто-зеленикав, жилав секрет - сол №6 калиев сулфат (помага при гнойни инфекции).

Доказано успешно действие има и хомеопатичният препарат Цинабсин, особено когато инфекцията е навлязла към синусите. Той много добре ги дренира, като в същото време не изсушава лигавицата на носа. При остри симптоми се взема по 1 таблетка през час до 12 таблетки на ден. 

Лекарката препоръчва приемът му да продължи около 30-40 дни с 3 таблетки дневно, за да може синусите да се изчистят напълно. Много често прилага Цинабсин и след като пациентът е пил антибиотик, за завършек на лечението.

В следствие на чести хреми, напоследък при д-р Гужгулова идват все повече дечица със сериозни отити. 

Заради тези възпаления малките пациенти са били посъветвани да се подложат на операция за премахване на третата сливица. Дори когато са настъпили такива усложнения, не е задължително да се прибягва до оперативно лечение. 

Опитът й доказва, че те се повлияват много добре от приема на минералните соли. В повечето случаи успява да предотврати оперативната намеса със сол №4, като изписва по 4 таблетки дневно в продължение на 20-30 дни. 

"В такива моменти е задължително да се спре консумацията на млечни продукти. Те са слузообразуващи храни и оказват сериозно влияние на възпалението", допълва лекарката.

Според д-р Гужгулова не трябва да се бърза с премахването на третата сливица на децата. Тя е част от Валдайеровия пръстен, който е изключително важна част в изграждането на детския имунитет. Нейното уголемяване може да се дължи на прекарана от майката инфекция по време на бременността или при раждането, която тя предава на бебето. 

Или когато детето не е кърмено и развива някакъв вид имунодефицитно или алергично състояние. Тя е по-голяма, защото в нея започват да се изработват повече антитела с цел организмът да се предпази от вредителите.

"Разбира се, когато третата сливица е прекалено голяма, води до сънна апнея или детето е с постоянно отворена уста и през деня, и през нощта, хърка доста силно, се налага оперативно лечение. Това е т. нар. "трета степен" на увеличение, което обаче се случва изключително рядко", категорична е д-р Гужгулова.

Премахването на третата сливица се налага и когато в нея се развие упорита инфекция, която не може да бъде излекувана. В такива случаи възпалението прогресира към ушите, състоянието е съпроводено с чести болки, с гнойни ушни секрети. С правилното лечение, приложено навреме, може да не се стигне до тези усложнения. 

"Когато третата сливица често гнои, приемът на сол №6 в продължение на поне 2 месеца оказва изключително добро въздействие. Солта я изчиства много добре в дълбочина. Същото лечение прилагам и когато другите две сливици са с гнойни секрети", добавя лекарката.

Болното гърло може да причини и други сериозни проблеми. Ако възпалението продължава дълго време, е възможно да са засегнати сърцето, ставите или бъбреците. 

"Това, разбира се, се случва при сериозни и агресивни вирусни или бактериални инфекции - при скарлатина, чести гнойни инфекции при децата, съпроводени с увеличени лимфни възли. Получава се едно тлеещо огнище, което винаги може да премине по-навътре в организма и да засегне много важни органи", уточнява д-р Гужгулова.

За да не се стига до всички тези сериозни проблеми, още при първи симптоми на възпалено гърло тя препоръчва да се започне лечение с хомеопатичния медикамент Тонзилотрен. Подходящ е също и за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. 

Той намалява гнойно-възпалителните процеси, болката и отока в гърлото и сливиците, подпомага бързото заздравяване на лигавиците, укрепва имунитета.

Приема се по 1 таблетка на всеки час до 12 таблетки на ден при остри състояния и по 3 таблетки дневно след острия период, поне 1 седмица. Към тях в началната фаза на болестта лекарката добавя и соли №3 и 4.

"Понякога децата са с по-уголемени сливици, с по-дълбоки крипти (малките гънки на повърхността на сливиците). Когато там се натрупа белезникав секрет, може да се включи и сол №8, за да се изчиства по-добре", казва д-р Гужгулова. 

Когато не настъпи подобрение на състоянието в рамките на 3-4 дни, пациентът има висока температура, обща отпадналост, се налага и антибиотично лечение.

В момента има бум на скарлатина в детските заведения. Много от боледувалите деца остават носители на опасния стрептокок, въпреки приключилото лечение. 

Това се дължи на факта, че в много случаи не се взима повторен гърлен секрет, с който да се провери дали организмът е изцяло изчистен от бактерията.

Носителството й може да се изяви с чести нощни болки в ставите, които родителите свързват с растежа. Понякога то се проявява и като лек анемичен синдром и засилен косопад, без да е променена диетата на детето. 

Също така признаци могат да бъдат кървенето на венците, докато детето си мие зъбите, както и беленето на дланите и стъпалата. В такива случаи лекарката препоръчва изследване на AST - титър, който показва наличието на опасния стрептокок в кръвта. 

Ако то докаже присъствието на бактерията в организма, не е задължително лечението да е с антибиотик. В подобни случаи д-р Гужгулова прилага хомеопатични лекарства и имуностимулиращи средства.

За да се предпази детето от скарлатина, д-р Гужгулова препоръчва профилактика със сол №3 железен фосфат и сол №4 калиев хлорид. Приемът трябва да продължи, докато има нови случаи на заболяване в групата.



Източник: в. "Труд"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Все по-честа и по-безопасна от посещение при бизнесмените в бели престилки.
+4
 
 
к*р за бизнеса с лекарства и легални наркотици!
+3
 
 
Докторите в България не са по малко опасни
Aнонимен
на 21.03.2016 г.
+5
 
 
Лечението на "докторите" чрез рекламни (комисионни) практики става все по-честа и опасна практика
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: