ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Народните танци стават задължителни от 1-ви до 12-и клас
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:31 / 03.05.2016Коментари (140)42700
©
Учениците още от първи клас задължително ще учат по два народни танца и така ще е почти всяка учебна година, като до края на средното си образование всеки трябва да е усвоил стъпките на 22 хора, пише в. "Сега". 

Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета "физическо възпитание и спорт", публикувани наскоро от просветното министерство. До момента нови програми са утвърдени само за учениците от 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас.

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание.

Така първолаците ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. 

За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки.

Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият "чужденец". В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Прекрасно, българските танци са такава МАГИЯ, изключително здравословни и зареждащи с енергия /особено в днешния застоял живот, който водят децата ни-пред компютрите или превозвани непременно с колата на мама или тати от точка А до точка Б /вместо да да се поразходат, поговорят или да потичат...../ .И още-българският фолклор ни учи на родолюбие, колективизъм, позитивизъм, върховно е изживяването, когато зазвучи народна музика и можеш да се хванеш на хорото и на следващото и т.н.
Aнонимен
на 05.05.2016 г.
0
 
 
Това е едно хубаво решение и дано да не е временно!!!Поздравления!!!
Aнонимен
на 05.05.2016 г.
0
 
 
Освен курса по Народни Танци да направят задължителен и курса по Математика, че репортера не е пропуснал часовете, по 2 хора на година за 12 години правят 24 хора а не 22?
+1
 
 
НАЙ-ДОБРИЯТ ОТГОВОР ЗА ТОВА "Да се учат ли децата ни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО на БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ" ни го дава Големият,Талантливият,Интелигентният Актьор(с главно А) - Камен Донев,в спектакълът му "Лекция №1: За народното творчество".А "критикарите" - анонимници,продължавайте да подскачате,като спънати коне по сватби и др.тържества,но не пречете на децата си/ни да се научат да играят и то с удоволствие това ,с което САМО НИЕ БЪЛГАРИТЕ имаме - неравноделните тактове на игривите и красиви НАРОДНИ ТАНЦИ !!!
0
 
 
Танците хубаво , ама какво ще правите с простия , мизерен български, балкански манталитет ?
+2
 
 
Ей,хора,това е прекрасно! Самите деца ще бъдат много щастливи. А и с възпитанието в българщина се почва от училище/би трябвало от раждането,но и много от родителите са вече с промити мозъци,затова трябва да се намеси държавата,за да поправи грешките си до колкото е възможно/.
+1
 
 
Както някога сутрин вместо физарядка - хоро - да,но това което предлагат едва ли ще се получи.Учителите по физическо хореографи и танцьори ще станат,на курсове за обучение ли ще ходят - нека има хора,но не под тази задължителна форма.Не всички обичат да танцуват ,не отвращавайте децата от малки от хората
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: