ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Ферма пести ток с мляко и слънце
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:43 / 16.11.2015Коментари (1)2896
© Стандарт
Само 790 лв. месечно са сметките за топла вода и отопление в работните помещения в първата биокравеферма в село Добродан, Троянско. Фермата на Росица и Иван Данчеви е сред трите млечни ферми, в които вече от година работи иновативна комбинирана инсталация за производство на топла вода от възобновяеми енергийни източници, финансирана по линия на българо-норвежката програма, изпълнявана съвместно с фондация "Биоселена". 

Другите две ферми, стопили значително сметките си за топла вода и отопление с придобивката, са в Пловдивско и Разградско. Инсталацията използва топлината на млякото, която се отделя при неговото изстиване, слънчева енергия и екологични пелети. Нейни автори са учени от Тракийския университет - доц. Рашко Георгиев и доц. Кънчо Пейчев. Иновативната технология вече е доказала предимствата си. Фермите разполагат с повече топла вода, а сметките им за електричество са намалели значително.

"Всяка година животновъдите ще намаляват с около 70% разходите си за ток, което е около 2000 лв. годишно", посочи доц. Рашко Георгиев. До монтирането на инсталацията в био кравефермата им семейство Данчеви са плащали по 2733 лв. на година за ток. Сега обаче годишната сметка е с 1943 лв. по-ниска. 55,7 на сто от добитата от инсталацията евтина енергия идва от пелетите, 34,7 на сто е от слънцето, а 9,6% са от топлината на млякото. Стопаните използват тази енергия за подгряване на вода и за отопление на битовите помещения. 

Инвестицията е 22 хил. лв., но семейство Данчеви са се включили с 6 хил. лв. Останалата част от сумата са набавени по линия на норвежкия финансов механизъм. Фермата на семейство Данчеви е първата сертифицирана био ферма за краве мляко в България. В нея се отглеждат 110 млечни крави, 75 млади разплодни животни и 68 телета за угояване. Годишно фермерите добиват около 524 537 кг сурово мляко. В стопанството се трудят Росица. Иван, 20-годишния им син Диан и четирима работници. Стопанството разполага и с 600 дка естествени ливади и пасища и 600 дка фуражни култури. Иван Данчев основава фермата си преди 15 г., а през 2003 г. се захваща с биоземеделие.

"С обич започнахме всичко. Животът на един кравар без мерак е недраг", категоричен е Иван. Той разказва, че продава продукцията си на преработватели, които произвеждат био сирене, кашкавал, кисело мляко и дори плодово кисело мляко от нея. Стопанинът е категоричен, че няма проблем с реализацията на продукцията си и всичко се изкупува. Парите за нея обаче идват със закъснение от 2-3 месеца. "Веригите бавят плащанията и парите не стигат навреме до нас", оплаква се фермерът. Затова Иван обмисля продажби на фермерските пазари в страната. За това настоява и сина му Диан. "Ако иска - нека да опита, да не трошим мерака на младите", смее се Иван. Той се хвали, че синът му помага изключително много в семейното стопанство и не е мързелив. "6-годишен се качих да карам трактор и може да се каже, че оттогава помагам на родителите си. Харесва ми", казва Диан.

"Изключително съм доволен от инсталацията. Вече не е нужно да ходя цял ден като огняр и да хвърлям въглища. По-чисто е и имаме повече топла вода", така изказва задоволството си от придобивката биофермерът Иван.



Източник: в. Стандарт







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Инсталация на метан е още по-добро решение, но за доста по-големи ферми като брой животни. Там разходите за отопление и топла вода се свеждат практически до 0, а и се произвежда ток, който се продава на ЕРД-тата и съответно намаляват и разходите за ток. От компостът, който е остатъчен продукт от гниенето на торта пък, се получава чудесен тор за нивите с фуражи, и съответно се намаляват и тези разходи. А всико това идва от използването на торта от кравите, която до скоро за фермите бе сериозен проблем, тъй като трябваше да се изхвърля или съхранява при специални условия. Но подобна инсталация има смисъл при поне 500-600 млечни крави. Иначе браво на семейството.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: