ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Мистерия около самоличността на българката, замесена в скандала за 2 милиарда
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:54 / 11.01.2019Коментари (0)6032
© Фейсбук/"168 часа"
Коя е българката сред арестуваните в Лондон трима бивши банкери на швейцарската "Креди Сюис" по обвинения във финансова измама за 2 милиарда долара чрез фирми в Мозамбик? Крупният скандал разтърси финансовия свят в началото на 2019 г. Обвинения са повдигнати и срещу бившия финансов министър на Мозамбик Мануел Чанг и финансовия посредник Жан Бустани - ливански гражданин, работил за компания, базирана в Абу Даби.

37-годишната Детелина Събева е бивш вицепрезидент на отдел в "Креди Сюис", била е и в ръководството на вече закритата лондонска консултантска компания "Дискавъри капитъл лимитит".

Българката е обвинена в конспирация за нарушаване на американския закон срещу корупционни практики, за пране на пари и измами на инвеститори. Става дума за поредица от финансови трансакции - държавно гарантирани заеми от международни инвеститори, предоставени на правителството на Мозамбик от 2013 до 2016 г. с цел разработване на морски проекти, включително за преработка на риба тон и брегова защита. Като гаранция по кредита е обещан достъп до газови полета в бившата португалска колония. В крайна сметка обаче се оказало, че страната изобщо не притежава такива богатства. В същото време, по информация от съда, участниците в схемата "умишлено са отклонявали части от постъпилите заеми, за да присвоят най-малко 200 млн. долара подкупи и рушвети за себе си. Според следствието Събева е взела "само" 2 млн. щатски долара, за да си затвори очите за нарушенията, а лъвският пай е отишъл у съучастниците й.

До момента нямаше никакви данни за Събева, нито нейна снимка. "168 часа" съобщи, че след репортерска проверка са я идентифицирали. Медията публикува нейна снимка от интернет, на която красивата стройна блондинка позира пред камина по тесни дънки, широка блуза и обувки на висок ток с мотиви на зебра.

Снимката е неофициална, защото Детелина Събева е изтрила абсолютно цялата информация за себе си в мрежата.

Засега никой не е потвърди автентичността на снимките, но доказателство, че все пак на тях е скандалната българска банкерка, са контактите й в социалните мрежи, между които фигурират мъжът и родителите й. Освен това в листата с приятели има и служители на швейцарската банка "Креди Сюис", от която с помощта на нашето момиче, което си е затворило очите за някои изисквания са преминали незаконно рекордните 2 млрд. долара, отбелязва "168 часа".

Според специалисти прекалената дискретност както в регистрите, така и в мрежата не е случайна и най-вероятно тя е ползвала специални услуги, за да запази възможно по-голяма анонимност. И действително, въпреки сравнително високия пост, който е заемала - вицепрезидент на отдел в международната финансова институция, за Събева и нейното семейство е трудно да се открият подробности от публично достъпни места.

Една от малкото неизличени следи е в Имотния регистър, откъдето става ясно, че през 2008 г. бъдещата банкерка се е сдобила с апетитен имот в София. Така още преди 10 години, когато е едва 29-годишна, заедно с чужденец, тя е станала собственик на апартамент от 236 кв. м на "Симеоновско шосе" на стойност 134 хил. евро.

По данни от Агенцията по вписванията, за скъпата покупка поне част от сумата е била набрана чрез ипотечен заем. В крайна сметка, случайно или не, крупната сума е била изплатена през лятото на 2018 г. и ипотеката е заличена.

Нейният съсобственик и вероятен съпруг - французинът Лоран Жак Келен работи в "Креди Сюис", ако се вярва на информацията от профила му във фейсбук. А българката е била в същата кредитна институция, но само до 2013 г., когато внезапно напуска и заличава всякакви следи както за дейността си в нея, така и за другите си публични изяви.

Семейството на обвинената в крупни финансови машинации произхожда от Плевен и явно е заможно. На името на баща й Ваньо Събев в Търговския регистър се водят две фирми. Отделно от обяви, придружени от лъскави снимки, става ясно, че семейството й дава солидна заплата от 1400 лева на желаещи да помагат в стопанисването на личната им ферма в Трявна. Отделно в родния им град притежават железарски магазин и строителна фирма.

В момента банкерите, между които е и Събева, са пуснати под гаранция в Лондон, докато тече процедурата по екстрадирането им в САЩ. Повдигнати са им четири обвинения - за пране на пари, корупционни практики в чужбина, за заговор за измама с ценни книжа и за измама на инвеститори. От обвинителния акт на американския Окръжен съд в Ню Йорк става ясно, че схемата е била подготвяна още от 2011 г.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: