ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Разработват нова стратегия за развитие на образованието в Пловдив до 2022 г.
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:22 / 06.02.2017Коментари (0)5389
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив и фондация "Заедно в час" разработват нова комплексна образователна стратегия за град Пловдив за периода 2017 - 2022 година. Тя е продължение на целенасочените усилия на местните власти за дългосрочно икономическо развитие на града и региона.

Основната цел на новата стратегия е да изгради съвременна визия за развитието на образованието в Община Пловдив. Тя ще съдържа конкретни цели, области за въздействие, приоритетни дейности и измерими индикатори за успех, които съответстват на нуждите и възможностите на местните власти, население и бизнес. Документът ще послужи за планиране на задачите и ресурсите на общината и ключовите й партньори по отношение на образованието в града. 

С цел координиране на усилията и ресурсите на ранен етап, от 02.02.2017 г. към проекта стартира и Работна група от експерти от Община - Пловдив, Регионално управление на образованието, Областна администрация и Общински съвет - Пловдив. В нея влизат още представители на образователните институции в града, местния бизнес и неправителствения сектор. 

Ролята на Работната група е идеите, представени в Стратегията, да бъдат своевременно подлагани на анализ и одобрени от експертите, за да се гарантира постигане на приложима и устойчива програма и дългосрочно развитие на образованието в града.

За подготовка на стратегическия образователен план общината си партнира с фондация "Заедно в час", която успешно използва иновативни образователни практики в подготовката и подкрепата на нови учители в своята двугодишна програма за професионално и лидерско развитие. 

Фондацията си сътрудничи с иновативни образователни организации в над 40 държави на пет континента в глобалната мрежа Teach For All и постоянно обменя с тях добри практики и ноу-хау по отношение на ефективното преодоляване на пропастта в постиженията на учениците и осигуряването на равен достъп до качествено образование. 

"Пловдив отбелязва стабилен икономически растеж и необходимост от все повече квалифицирани кадри, които да осигурят човешкия капитал за инвеститорите, които общината привлича, и за стартиращите и развиващи се местни компании сега и в бъдеще.

Успехът на Пловдив в тази посока е тясно свързан с образованието, което се предлага в града и възможностите за квалификация на кадри", коментира Стефан Стоянов, заместник-кмет "Oбразование, развитие, европейски политики и международно сътрудничество" на Община Пловдив.

В стратегията ще бъдат обхванати всички образователни нива - от детски градини, през общообразователни и професионални училища, до университети. Заложените мерки за всеки един от етапите на образование ще се допълват в изграждането на цялостна визия за развитие на образованието в Пловдив. 

Планът ще съдържа още пътна карта за осъществяването й и конкретни индикатори за измерване на резултатите от изпълнението на заложените мерки и дейности. Ръководител на проекта за изготвяне на стратегията е д-р Анна-Мари Виламовска, а в екипа й влизат още Кристина Рангелова и Георги Дянков като старши анализатори.

Съдържанието на стратегията ще бъде пряко консултирано от опитни експерти на Фондация "Заедно в час": Евгения Пеева, изпълнителен директор, Траян Траянов, програмен директор и д-р Нели Колева, директор "Публични партньорства". 

"Община Пловдив вече работи по няколко иновативни за България проекти в сферата на образованието, като въвеждане на метода "Монтесори" в общинските детски градини, създаване на образователно-индустриален борд за активизиране на връзките между бизнеса и образованието и реализирането на проект за "Иновативни училища" в Пловдив. Всички тези пилотни проекти се реализират с желанието и подкрепата на общината. 

Стратегията за образованието ще надгради тези усилия и ще създаде координирана цялостна визия за развитие на сектор "Образование", коментира Анна-Мари Виламовска, ръководител на проекта за нова стратегия за образованието на Община Пловдив.

Планът ще се базира на задълбочено проучване на настоящото състояние на образованието в община Пловдив. То включва статистически данни, фокус-групи и дълбочинни интервюта с различни заинтересовани страни, както и изготвяне на детайлен SWOT анализ и задаване на ясно дефинирани посоки за развитие на образованието с конкретни индикатори за успех. 

"Заедно в час" е неправителствена организация, която вече шест години работи за осигуряването на равен достъп до качествено образование на всяко дете в България, независимо от региона, в който живее, училището, в което учи, етническия му произход и социално-икономическото положение на родителите. За тази цел организацията привлича и внимателно подбира мотивирани и опитни специалисти с високи постижения от различни сфери. 

В рамките на двугодишна програма за професионално и лидерско развитие те получават целенасочено обучение и подкрепа да работят като учители на ученици от уязвими общности в училища в цялата страна. Организацията изгражда силна общност от настоящи, завършили участници и ключови партньори от всички сектори, за да подпомогне наистина и дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете. "Заедно в час" е създадена по инициатива и с финансовата подкрепа на Фондация "Америка за България" и е част от глобалната мрежа за равен достъп до качествено образование Teach For All. 

През 2015 г. "Заедно в час" и Община Пловдив сключиха меморандум за сътрудничество и партньорство. В него основни приоритети са привличането на високо квалифицирани и мотивирани млади хора към учителската професия и създаването на добри практики при подбора и кариерното развитие на учителите. 

В партньорския меморандум влизат още провеждането на консултации на експертно и ръководно ниво и общо разработване на инициативи, проекти и доклади, които подпомагат дългосрочно достъпа до качествено образование на всяко българско дете. Съвместната работа по разработването на новата стратегия за образованието на Община Пловдив е следваща стъпка в тази посока.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: