ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ приключи проект за близо 500 000 лева
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:25 / 22.12.2014Коментари (0)2180
©
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С проект на стойност 498 275.74 лева Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" усъвършенства управлението и информационната си инфраструктура, съобщи ръководителят на проекта - ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов

Проект "Стандартизиране и интегриране на разнотипни информационни и управленски университетски системи (СИРИУС)" по Договор №BG051PO001-3.1.08-0041 е по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007 - 2013 г., посредством схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051PO001-3.1.08 "Усъвършенстване на системите за управление във висшите училища", която се реализира с финансовата подкрепа на Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Срокът на изпълнение бе 20 месеца, а целта създаване на информационна инфраструктура (ИнфоИ) от тип "електронен университет", базирана на средства за интегриране и стандартизиране на разнотипни информационни системи и използване на модерна нормативна база, иновативни технологии и автоматизация на управлението.

В резултат на успешното изпълнение на СИРИУС висшето училище може да се похвали, че е постигнало конкурентни предимства и качествено управление на дейности в различни сфери на висшето образование - обучение, преподаване, изследвания, администриране и др., включително и предоставяне на широк спектър от електронни административни услуги от типа "на едно гише", подчерта ректорът.

Новите технологии позволиха въвеждане в управлението на т. нар. "зелени информационни технологии". Благодарение на ИнфоИ е възможно моделиране и управление на образователния процес при различните студенти. 

"Същевременно с това се осигурява и автоматизация на преподавателския труд - планиране и отчитане на учебната и научно-изследователската дейност, подготовка на електронни курсове и създаване на тестове и други", разказа координаторът на проекта проф. д.м.н, Георги Тотков зам.-ректор.

Специфична цел на проекта бе създаването на информационната инфраструктура ИнфоИ от тип "електронен университет", която да бъде базирана на научно обосновани стандарти, усъвършенствана нормативна база и иновативни технологии и средства за управление. Създаването на СИРИУС включваше иницииране на процес на интеграция със съществуващи и действащи университетски информационни системи и бази от данни.

За осъществяването на интеграцията бе използван специфичен подход - създаване и поддържане на т. нар. "електронни портфолиа". Те представляват виртуални модели на участващите в ИнфоИ субекти (академични ръководства, студенти, преподаватели и служители) и университетски звена (основни и първични звена, служби и отдели), на базата на които се осъществява тяхното участие в типични университетски сфери на дейност - обучение, преподаване, изследвания и управление.

Осигурен е отдалечен оторизиран достъп на потребителите до техните е-портфолиа, автоматизирано въвеждане и "безкнижно" обработване на данни, както и прилагане на иновативни технологии, сред които и електронно подписване на документи, разполагани в многофункционален университетски архив. За целта са издадени сертификата за електронен подпис на 300 членове на академични ръководства, преподаватели и служители.

Нормативната база за управление на информационната инфраструктура ИнфоИ се осъвременява, като промяната основно засяга правилници, ръководства и регламенти за експлоатация, както и стандарти и форми за администриране, и за трансфер на електронни документи. Обновени са и вътрешните критериални системи за оценяване на качеството в обучението, изследванията, управлението и конкурентоспособността.

"Усъвършенствани са 3 подсистеми за управление съответно на учебния процес, на финансовите, материалните и кадровите потоци от дейности и на качеството на университетското образование", поясни проф. д-р Запрян Козлуджов.

В резултат, трите подсистеми се внедряват и тестват в управлението на Пловдивския университет като цяло, в отделни факултети, катедри, филиали и отдели. Паралелно с внедряването на СИРИУС, за запознаване с усъвършенстваните информационни системи са проведени обучителни семинари с 450 университетски потребители в Пловдив, Смолян и Кърджали - над 375 студенти, 50 преподаватели и 25 служители.

Подобрените подсистеми на СИРИУС са тествани от близо 500 студенти, преподаватели и служители.

Университетският информационен център е реновиран, развита е нова сървърна архитектура, подходяща за разполагане на СИРИУС.

Разкрита е специализирана софтуерна лаборатория за разработване на иновативни информационни и управленски системи. За поддръжка на СИРИУС в лабораторията ще работят екипи от преподаватели, докторанти и студенти, които ще се ангажират с разработване на нови иновативни университетски информационни и управленски системи.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: