ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Огромна лъжица се появи в центъра на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:55 / 25.11.2014Коментари (0)8081
Скулптури, представляващи 3 гигантски предмета от ежедневието - лъжица за хранене, връзки за обувки и дамска обувка, бяха поставени на централни места в Пловдив по повод кампанията "Малките неща имат голямо значение", която се осъществява от "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит" и "Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България" с подкрепата на община Пловдив и в партньорство с частна болница.

Инициативата стартира с пресконференция в община Пловдив, по време на която пациентските организации призоваха хората да не забравят, че малките неща имат огромно значение и не бива да ги приемаме за даденост.

Всеки от предметите разкрива различен битов проблем на човек, страдащ от ревматично заболяване. Целта на нетрадиционната кампания е да насочи общественото внимание към ревматичните заболявания и да покаже как те променят живота на хората, страдащи от тях.

"Едва ли много от нас се замислят какво означава да не можеш да завържеш маратонките си, защото гръбнакът ти е скован от "болест на Бехтерев" или пък какво е за една жена никога повече да не може да носи обувки на висок ток. Какво е да не можеш повече да се храниш с лъжица, защото ставите ти са изкривени. Всички тези усещания са част от живота на хората с ревматични заболявания. На болните бих казала, че колкото по-добре са запознати с артрита и колкото по-позитивна нагласа имат, толкова по успешно ще се борят с него", сподели Роза Чеглайска, Председател на "Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит"

Кампанията акцентира върху изключително голямото значение на ранната диагностика още при появата на първите симптоми, за да се предотвратят по-тежки последици и инвалидизация.

"Автоимунните заболявания засягат млади хора, дори и деца.", обясни проф.д-р Анастас Баталов от УМБАЛ "Каспела". 

"Често заболяванията започват на 20-годишна възраст и пациентите носят това бреме цял живот. Проблемът е, че не е ясна причината за тези заболявания, но в България има много добри специалисти, които използват най-модерните методи за лечение, каквито са биологичните лекарства", допълни той.

"Над 100 млн. души в Европа страдат от ревматични заболявания, а в България по неофициални данни броят им надхвърля 100 000", разказа Боряна Ботева, председател на от ОПРЗБ. 

"Отдавна искам да осъществим такава голяма и интересна кампания за информираност, с която повече хора да научат за съществуването на ревматичните заболявания и последиците от тях", добави тя.

Скулптурите ще останат изложени в продължение на два месеца - до 25-ти януари 2015 г., за да могат повече хора да ги видят и да се включат в кампанията, която паралелно ще тече и във Фейсбук на страницата "Прегърни ме със сърце" (https://www.facebook.com/Hug.with.soul.).

Ревматичните заболявания представляват широка гама от ставни и извънставни заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещани са ревматоидният артрит (РА), псориатичният артрит (ПсА) и анкилозиращият спондилит, по-известен у нас като "болест на Бехтерев". 

Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. 

Общото при тях е автоимунната им генеза - имунната система "обърква" собствените тъкани с чужди и предприема атака срещу тях. Причината за тяхното развитие е неизвестна, поради което засега те не могат да се излекуват окончателно. 

Ревматоидният артрит, псориатичният артрит и болестта на Бехтерев са заболявания, при които освен ставните прояви, може да има и системни прояви - засягане на очите, кожата, белия дроб, сърцето, съдовете, бъбреците. 

По неофициални данни в България има около 60 000 болни от РА, около 30-40 хил. са с ПсА и около 20 хил. с "болест на Бехтерев".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: