ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Приключи архитектурният фестивал One Architecture Week
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:39 / 20.10.2014Коментари (0)2268
©
Представители на някои от най-иновативните архитектурни студия и още над 100 архитекти, aртисти и организации взеха участие в повече от 80 събития в програмата на десетдневния архитектурен фестивал ONE ARCHITECTURE WEEK, който се проведе в Пловдив от 10 до 19 октомври под надслов "Възможното невъзможно". 

Седмото поредно издание на международното събитие беше курирано от екипа на архитектурното студио dontDIY и посрещна над две хиляди посетители и участници на различните събития в програмата, сред които 9 изложби, 12 намеси в градска среда, 21 акции, 6 работилници за деца, професионален Форум, партита и старт на архитектурен конкурс. Във фестивала се включиха и 93 доброволци от Пловдив, София и страната.

По време на форума в събота, 18 октомври, лектори от 7 държави и три континента, обединени от нестандартия си поглед върху архитектурата и проектантската практика, представиха новаторски идеи и проекти от различни точки на света. Акценти в програмата бяха презентацията на Жуао Руиво от португалското архитектурно студио FORA, което спечели конкурса за реновиране на площад "Централен" в Пловдив, носителката на "Златен Лъв" Нура Ал Сайех от Бахрейн, Дорийн Лиу от Китай и българката Мария Айолова от базираните в Ню Йорк "Тереформ УАН", която за първи път презентира на родна земя иноваторски и експериментални проекти в работата с нови технологии и материали. 

Тя представи някои от най-впечатляващите им проекти като къща от живо дърво, строителни материали от отпадъци и корени на гъби и други примери за иновативни решения за устойчиви практики в областта на транспорта, градоустройството, инфраструктурата и разрешаването на проблема с отпадъците в населените места.

Сред най-успешните изложби бяха представянето на изследователския проект "Възможният капан", "Световен град", "Университетска работилница", "Плакати за нова българска архитектура" и други, а сред най-посещаваните акции - първото издание в Пловдив на "Пощенска кутия за приказки" на тема "Няма нищо невъзможно", работилницата "Сблъсъкът на титаните" и образователната инициатива "Аз създавам" на Wishbox и ONE ARCHITECTURE WEEK, която представи пред близо 200 гимназисти различните разновидности и аспекти на професията архитект.

Сред най-впечатляващите намеси в градска среда бяха проектът "Ядрото", който постепенно трансформира изоставено място в Капана в активна локация за градски събития, танцовият пърформънс "ДЕ-нивелация" на Derida Dance и инсталацията "Ключ" на съвременния артист Иван Мудов,

В рамките на фестивала беше поставен и стартът на архитектурен конкурс за промяна на

©
пространството пред Дом на културата "Борис Христов" в Пловдив.

Обхватът на проекта включва тротоара пред сградата, триъгълното зелено пространство и улицата, която ги разделя. 

В конкурса могат да вземат участие архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти с пълна проектантска правоспособност, самостоятелно или в екип. Те трябва да предадат своите проекти до 10 декември 2014 г., а необходимите изходни материали са достъпни за сваляне в сайта на фестивала. 

Kонкурсът въвежда няколко нови практики в провеждането на конкурси в България. В програмата е фиксиран максималният бюджет за реализацията на проекта и е обявен и хонорара, който ще получи победителя в конкурса след сключване на договор с Общината. 

Самият договор, който община Пловдив ще подпише с победителя, също ще бъде публикуван на страницата на конкурса. Процедурата по провеждането на конкурса е съобразена със Закона за обществените поръчки и е консултирана с независим юрист. 

Всички тези стъпки са направени, за да бъде осигурена максимална адекватност на проектантските предложения, но и предвидимост на процеса, както за проектантите, така и за Община Пловдив. 

Възложител на конкурса е Община Пловдив, изпълнител е ONE ARCHITECTURE WEEK, а подготовката на заданието мина през две обществени обсъждания до сега.



Още по темата: общо новини по темата: 101
06.04.2017 »
25.12.2016 »
07.10.2016 »
29.09.2016 »
26.09.2016 »
10.09.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Лято 2024
Бюджет 2024
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: