ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В многофункционална се превръща индустриална зона „Изток“ на Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:02 / 01.05.2007Коментари (0)8617
Преходът към пазарна икономика и активно протичащите процеси на приватизация и реституция в последните 17 години доведоха до преструктуриране на източната индустриална зона на Пловдив. Една част от големите производствени предприятия като „„Млечна промишленост" и „Бъдеще" бяха закрити, а други - „Пулпудева", „Възход", „Тексим", значително ограничиха своите мощности. Наличната база силно се раздроби и в нея се настаниха предимно малки и средни предприятия, изградиха се множество търговски обекти и складове. Инвестиционният интерес към създадената промишлена територия е провокиран и от нейното атрактивно местоположение в непосредствена близост с централната градска част и удобните комуникационни връзки с бул. „Цариградско шосе", бул. „Освобождение" и бул. „Източен". С цел да се овладеят инвестиционните инициативи на собствениците и бизнеса и да се придаде урбанистична рамка през 2006 г. община Пловдив възложи с конкурс изработване на подробен устройствен план - план за регулация (ПУП-ПР) с устройствени зони на източната индустриална зона с граници: бул. „Марица-юг" - на север; Централен гробищен парк - на запад; бул. „Цариградско шосе" - на юг; ул. „Батак и ул. „Прохлада" - на изток. Проектният обхват възлиза на 103.6 ха. За изпълнител беше избран колектив на „Арконт-А" ООД - Пловдив, в състав: арх. Радка Стефанова и арх. Милена Крачанова („Градоустройство"), инж. Владимира Луканова („Регулация"), инж. Димитър Балчев (транспортно-комункационна част"), инж. Златка Таукова („Водоснабдяване"), инж. Красимира Игнатова („Канализация"), инж. Георги Георгиев („Електро"), инж. Ганчо Хаджиганчев (ОВ) и инж. Ненчо Христов („Озеленяване").

На 25 април експертният съвет по устройство на територията при община Пловдив прие без забележки окончателния проект на ПУП-ПР с устройствени зони на източната индустриална зона, която по предложение на проектантите се преименува в многофункционална зона „Изток". Предстои съобщаване на устройствената разработка на заинтересуваните лица чрез обява в Държавен вестник.

Изходна информация за извършване на проектирането са плановото задание на община Пловдив, действащият ОГП '68, ОГП 1983-1987 г. (непроцедиран) и приетият през март 2007 г. от НЕСУТРП при Министерството на регионалното развитие и благоустройството предварителен проект на новия общ устройствен план на Пловдив. Новият подробен устройствен план на зоната е съобразен и с одобрения кадастрален план от 2000 г., с влезлите в сила частични изменения на действащия план за регулация и създадените планове за застрояване и с техническия инвестиционен проект за бул. „Източен", който става градска магистрала с две платна по 11.25 м, средна разделителна ивица - 2 м, и два тротоара по 4.50.

В проектната територия преобладават общинската и частната собственост - 33.88% и 38.07%, държавните имоти са 16.22%, а около 12% заемат кооперативните и съсобствени имоти.
Свободни незастроени терени има сравнително компактно разположени в североизточната част, които са териториален потенциал както за зоната, така и за града като цяло, коментира арх. Радка Стефанова. При усвояването им е необходимо да се отчете непосредствената им близост до река Марица на север, до жилищните квартали на изток и предвиждащата се комуникационна артерия, свързваща районите „Тракия" и „Северен".

Усвояването на новите територии и преструктурирането на съществуващите изискват:

* реконструкция на съществуващата и изграждане на нова пътна мрежа - гръбнак за развитието на града
* оптимизация на градския транспорт
* осигуряване на обществено обслужване на новоусвоените и на съществуващите територии.

Новата насоченост на зона „Изток" - предимно към складови и общественообслужващи дейности, налага прилагане на адекватни мерки по опазване на околната среда от страна на действащите производствени единици и новоизграждащите се предприятия.

Проектното решение предлага пребалансиране на зоната. Целта е да се направляват естествените процеси и без да се стагнират, да се вкарат в урбанистична рамка, като се получи баланс на обществените и частните интереси, подчерта арх. Стефанова.

Развитието на територията е свързано с доброто й комуникационно-транспортно обслужване. Уличната мрежа е доразвита, като е отчетена съществуващата изграденост, статутът на собствеността, влезлите в сила частични изменения на ПУП и трайно регламентираните имотни граници. Запазва се в значителна степен трасето на предвиденото в предходния регулационен план продължение на бул. „Освобождение" - III клас районна артерия, която осигурява транспортна връзка между жилищен район „Тракия" и северните части на Пловдив и облекчава движението на бул. „6 септември" и бул. „Кн. Мария-Луиза".

Структуриране на проектната територия
В северната част около река Марица са обособени зелени площи в самостоятелни урегулирани имоти.

При територии с налично промишлено застрояване са формирани два типа смесени устройствени зони: едната е с преобладаващо производствено застрояване, а другата - с преобладаващи общественообслужващи функции. Не се предвижда създаване на зона Пп и Пч, като тенденциите са за ограничаване на промишлените дейности и стимулиране на общественообслужващите. Проектантите считат за целесъобразно създаването на многофункционална зона, която да отговори на инвестиционните процеси и да регулира бъдещото й развитие и безконфликтното й функциониране.
Свободните терени в североизточната част са предвидени за индивидуално жилищно строителство с различна степен на обществено обслужване и за комплексно жилищно застрояване по искане на част от собствениците. Буфер между тях и многофункционалната нежилищна зона се явява озеленителна ивица.

Предвидената III клас артерия север-юг разделя териториите с промишлено-обществено застрояване и съществуващите на изток жилищни квартали. Между тях е оформена преходна територия - смесена устройствена зона Сзо - зеленина и обществено обслужване. Отчитайки местоположението на територията в непосредствена близост с квартал „Дружба" (населен с предимно ромско население) проектантите много правилно са предложили смесване на обществено застрояване с висок процент на озеленяване с цел осигуряване на поддръжката на зелените площи.

Паркирането в зона „Изток" е осигурено с паркинги по второстепенните улици и в рамките на урегулираните поземлени имоти на 100%.

С устройствения план се предлага разширение в посока запад на съществуващата пешеходна връзка над река Марица при шлюзовете.

Като неразделна част от ПУП-ПР на многофункционална зона „Изток" са изработените правила, гарантиращи правилно прилагане на заложените в него урбанистични идеи. Това са:

* при бъдещи изменения на ПУП да не се допуска смяна на многофункционалната зона със зона Пп и Пч, както и извършване на технологични производства и стопански дейности, отделящи вредности, които налагат хигиенно-защитна зона, по-голяма от 50 м
* да не се допускат изменения на ПУП, водещи до невъзможност за осигуряване на необходимия брой паркоместа съобразно изискванията на действащите нормативни актове
* към първостепенната улична мрежа да не се допуска увеличаване на входовете и изходите, без да се осигурят локални платна
* при създаване на план за застрояване за един или повече урегулирани поземлени имоти да не се превишават устройствените показатели, установени с настоящия план (извън това правило попадат случаите по чл. 27, ал. 3 от Закона за устройство на територията). Информацията е на вестник "Строителство градът".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (884) 16%
Спас Гърневски (792) 14%
Д-р Иван Чомаков (540) 10%
Славчо Атанасов (1445) 26%
Иван Тотев (1482) 26%
Здравко Димитров (486) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: